Ηχηρή διαφοροποίηση Σκυλακάκη απ'τη συμφωνία της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τη ΝΔ

21.5.12

Με μια λιτή, όσο και σαφή, ανακοίνωση του ο Ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Θόδωρος Σκυλακάκης κοινοποίησε τη διαφωνία του με τη συστράτευση της Ντόρας Μπακογιάννη στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά.

Η δήλωση του:

H συμφωνία Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμμαχίας περιορίζει καταλυτικά το ρόλο της Δημοκρατικής Συμμαχίας ως αυτόνομης πολιτικής δύναμης και δεν επιτρέπει την εκπλήρωση της βασικής της επιδίωξης, που ήταν -με βάση την ιδρυτική της διακήρυξη- να λειτουργήσει ως «καταλύτης…σαρωτικών αλλαγών, τις οποίες θα...


...επιφέρει μια διευρυνόμενη συμμαχία πολιτών από το μεγαλύτερο μέρος του δημοκρατικού φάσματος, κεντροδεξιών, φιλελεύθερων και κεντροαριστερών».

Ταυτόχρονα το πολιτικό αποτέλεσμα της συμφωνίας, η αποδοχή ως υποψηφίου πρωθυπουργού του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και η έλλειψη ουσιαστικής συζήτησης για τα μέτρα και τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, δεν αποτελεί συγκρότηση ενός ευρύτερου φιλοευρωπαϊκού μετώπου, που θα έχει σοβαρές πιθανότητες να διαχειριστεί την εφιαλτικά δύσκολη κατάσταση που θα προκύψει την επομένη των εκλογών. Αντιθέτως οδηγεί σε αναγκαστική προσχώρηση σε επιλογές τις οποίες η Δημοκρατική Συμμαχία κατήγγειλε από την πρώτη ώρα της ύπαρξής της.

Προσωπικά δεν μπορώ να αναιρέσω με τις πολιτικές μου πράξεις τα όσα βαθύτατα πιστεύω. Για τους λόγους αυτούς με λύπη μου ανακοινώνω ότι από σήμερα δεν συμμετέχω πλέον στη Δημοκρατική Συμμαχία και θα παραμείνω ανεξάρτητος στις τάξεις των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων.

Δεν αμφιβάλω για την καλή πρόθεση της Ντόρας Μπακογιάννη. Η αντίθεσή μου όμως στην επιλογή αυτή είναι θεμελιώδης. Εύχομαι με όλους όσους συμμετείχαν στην ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας και αγωνίστηκαν σκληρά και με ανιδιοτέλεια τα τελευταία δύο χρόνια, να ξανασυναντηθούμε μετά τις εκλογές στον ευρύτερο φιλελεύθερο-μεταρρυθμιστικό χώρο. Χώρο που αποτελεί, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, αξιόλογη και πολύτιμη δύναμη για την τεράστια προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.

Στις εκλογές που έρχονται δεν αρκεί να επικρατήσουν τα κόμματα που θέλουν να μείνουμε στο Ευρώ, πρέπει να προκύψει και μια κυβέρνηση που αντικειμενικά να μπορεί να το επιτύχει. Απαιτείται συνεπώς αξιόπιστος υποψήφιος πρωθυπουργός, συγκεκριμένο πρόγραμμα και η ευρύτερη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση, για να προσφερθεί ρεαλιστικά στον ελληνικό λαό αυτή η επιλογή.