Η αριστερά ακούσια θα βοηθήσει την ακροδεξιά

13.5.12

Toυ Γιώργου Κεραμυδά

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τώρα μια προσωρινή φούσκα που στο τέλος θα στραφεί δεξιά». Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε ο Μίμης Ανδρουλάκης κάνοντας αναδρομή στο ρόλο που έχει παίξει η αριστερά τις τελευταίες δεκαετίες. Ακολουθεί απόσπασμα από πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα fm»:

«Είναι πολύ επικίνδυνη η θέση του Τσίπρα. Του λένε 'έτσι έκανε και ο Ανδρέας'(Παπανδρέου), καβάλησε το κύμα και μετά έδωσε αυξήσεις 25%-70%. Εκείνος, όμως, είχε τη...


...μηχανή που έκοβε λεφτά, η οποία είναι δίκοπο μαχαίρι διότι οδηγεί σε πληθωρισμό.

Αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Ο βαθύτερός μου φόβος είναι μήπως η ιστορική αριστερά, με την οποία συνδέομαι συναισθηματικά και παραδοσιακά, παίξει ακούσια το μοιραίο ρόλο του μεθυσμένου μηχανοδηγού που οδηγεί το τρένο στο γκρεμό, και χρεωθεί άδικα μια εθνική τραγωδία.

Ο Ηλίας Ηλιού έλεγε ότι η ιστορική αριστερά κάθε 20 χρόνια πατάει μια μοιραία πεπονόφλουδα. Το '46 έκανε την αποχή από τις εκλογές που οδήγησε στον εμφύλιο και στην τραγωδία της οριστικής καταστροφής, το '68 εν μέσω δικτατορίας έκανε μια τυχοδιωκτική διάσπαση και το '89-'92 έζησε μια απίστευτη περιπέτεια. Τώρα, επειδή οι συνθήκες την έφεραν να είναι καβάλα σε ένα προσωρινό κύμα που νομίζουμε ότι στρέφεται αριστερά (στο τέλος θα στραφεί δεξιά) κινδυνεύει να χρεωθεί, ως μη όφειλε, μια τραγωδία εθνική.

Το να βγούμε από την Ευρώπη για να κόψουμε πληθωρικό χρήμα, θα είναι ολέθριο, θα οδηγήσει σε καταστροφικό αδιέξοδο, ο ένας θα φάει τον άλλο. Σε συνθήκες όπου ευνοημένος δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει τώρα μια φούσκα προσωρινή. Θα είναι τυχοδιωκτικές δυνάμεις τις υπερ-δεξιάς οι οποίες νομιμοποιούνται τώρα από την αριστερά. Κάνουν διάλογο... λένε τα ίδια. Αν πάρεις ένα κείμενο μιας πτέρυγας της αριστεράς (με εξαίρεση το ΚΚΕ) και ένα του Καμμένου, και σβήσεις τα περί μετανάστευσης, όλα τα άλλα είναι ακριβώς τα ίδια».


Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κερδισμένος των εκλογών αλλά για τη νίκη αυτή έταξε τον ουρανό με τ' άστρα. Αν στις επόμενες εκλογές αναδειχθεί πρώτη δύναμη και αποδειχθούν ανεδαφικές οι υποσχέσεις του, θα δημιουργηθεί αντι-αριστερισμός. Οι πολίτες θα στραφούν στην απέναντι πλευρά, στη Χρυσή Αυγή, στους Ανεξάρτητους Έλληνες και σε άλλα σχήματα που ίσως προκύψουν. Αυτό το ενδεχόμενο είναι τρομακτικό και πρέπει να το αποφύγουμε. Όσο επιβραβεύουμε τις «τσάμπα μαγκιές» τόσο θα βρισκόμαστε πιο κοντά στο γκρεμό.