Αριστείδης Χατζής: Τι (δεν) θα ψηφίσω και γιατί

16.6.12

του Αριστείδη Χατζή

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου όλες οι εκλογές ήταν κρίσιμες. Δεν θυμάμαι ποτέ πολιτικό να δηλώνει «χαλαρώστε, αυτές οι εκλογές δεν είναι και τόσο κρίσιμες τελικά!». Βέβαια κάποιος εύλογα θα μου αντέτασσε ότι οι εκλογές είναι πάντα κρίσιμες εφόσον από αυτές προκύπτει η κυβέρνηση της χώρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πανίσχυρος δεδομένης της σχεδόν ανύπαρκτης διάκρισης των εξουσιών. Το σύστημά μας είναι το «πάρτα όλα». Όποιος κερδίσει ελέγχει σχεδόν τα πάντα. Με την έννοια αυτή οι εκλογές είναι πάντα κρίσιμες. Στο κάτω-κάτω η Ελλάδα δεν έχει...


...και την άνεση να μην έχει κρίσιμες εκλογές. Πάντα θα υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι να μας τρομάζουν.

Έτσι και τώρα. Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες. Προφανώς. Πόσο κρίσιμες είναι όμως;

Πολύ κρίσιμες. Τόσο κρίσιμες που αποφάσισα να κάνω κάτι που δεν έχω κάνει ποτέ. Να εκφράσω τη γνώμη μου για το τι θα πρέπει να ψηφίσετε.

Ενώ είναι πολύ γνωστές οι πολιτικές μου απόψεις και δεν χάνω ευκαιρία να τις εκφράσω, έχω αποφύγει επιμελώς να τις συνδέσω με ένα κόμμα, μια παράταξη ή έστω με μία αρνητική ψήφο. Οι λόγοι που δεν το έχω κάνει είναι πολλοί και δεν υπάρχει λόγος να τους αναλύσω εδώ (άλλωστε πιθανότατα δεν θα σας ενδιαφέρουν). Έτσι όσες φορές κι αν ερωτήθηκα (ιδίως στις εκλογές της 6/5) δεν έδωσα ποτέ απάντηση.

Αυτή τη φορά όμως θα το κάνω. Όχι μόνο γιατί τώρα με ρωτούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά – και περισσότερο πιεστικά από κάθε άλλη φορά. Ούτε γιατί θεωρώ ότι υπάρχει τώρα μια επιλογή που αξίζει να υποστηρίξω με κάθε τρόπο. Την πρόταση που θα κάνω, θα την κάνω με μισή καρδιά. Θα την κάνω μόνο και μόνο γιατί το θεωρώ υποχρέωσή μου να το κάνω.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βγούμε από το Ευρώ.

Ξέρω ότι για πολλούς αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Δεν αποτελεί έναν τόσο υπαρκτό κίνδυνο. Τον αντιμετωπίζουν σαν ένα σκιάχτρο που έχει δημιουργηθεί για να τους φοβίζει.

Δεν είναι έτσι. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες για τους κινδύνους εξόδου από το Ευρώ. Δεν χρειάζεται όμως. Αρκεί μια περιήγηση στο blog για την ελληνική κρίση. Θα διαβάσετε αναλυτικές περιγραφές από οικονομολόγους και δημοσιογράφους Έλληνες και ξένους. Όλοι συμφωνούν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ θα είναι καταστροφική, ένας Αρμαγεδδών.

Μπορεί να μου αντιτάξει κανείς το επιχείρημα ότι «εγώ δεν έχω στον ήλιο μοίρα – τι να το κάνω το ευρώ όταν δεν έχω ούτε ένα στην τσέπη μου;».

Όμως η έξοδος από το Ευρώ θα πλήξει ιδίως εσένα. Θα πλήξει ιδίως όσους ήδη βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς θα περάσουν άμεσα κάτω από το όριο της επιβίωσης. Θα τους συνοδεύσει μεγάλο μέρος της ήδη καθημαγμένης μεσαίας τάξης.

Η πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια εδω.