Ο καθυστερημένος επαρχιωτισμός

16.6.12

Του Διονύση Γουσέτη*

Χθες, Παρασκευή 15 Ιουνίου, η γερμανική εφημερίδα «Financial Times Deutschland» προέτρεψε σε άρθρο της τους Έλληνες ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ΝΔ. Νόμισε ότι απευθύνεται σε Ευρωπαίους πολίτες μιας χώρας – μέλους της Ε.Ε. που έχει κάνει σοβαρά βήματα προς την ολοκλήρωσή της και που ετοιμάζεται να κάνει περισσότερα. Μια χώρας δεμένης με τις υπόλοιπες χώρες, έτσι που ο δημόσιος βίος κάθε μιας να επηρεάζει τις υπόλοιπες.

Έπεσε έξω τραγικά. Η χώρα μας θέλει να είναι Ευρώπη μόνο στο βαθμό που απομυζά τους εταίρους της. Κατά τα λοιπά, αποδεικνύει....


...συνέχεια πως είναι χώρα αντιευρωπαϊκή. Ως αντιευρωπαϊκή χώρα, αντέδρασε στην προτροπή της εφημερίδας με την ομόφωνη ιαχή του προσβεβλημένου μειρακίου: «μην ανακατεύεστε στα εσωτερικά μας». Λες και δεν πρόκειται για άρθρο ιδιωτικής εφημερίδας, αλλά για δήλωση κυβέρνησης κράτους ή κοινοτικού οργάνου.

Δεν περίμενε η γερμανική εφημερίδα να αναφερθούν στο άρθρο της με ανακοινώσεις τους -οργισμένες και προσβεβλημένες- όλα σχεδόν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένων εκείνων που διεκδικούν την κυβέρνηση. Περιλαμβανομένης και της ΝΔ, που ευνοείται από το άρθρο της. Η ΝΔ γνώριζε αυτό που η εφημερίδα αγνοούσε: τον καθυστερημένο επαρχιωτισμό μας. Την μανία μας για κομπλεξικές θεωρίες συνωμοσίας. Την πεποίθησή μας ότι είμαστε τόσο αδύναμοι και τιποτένιοι, ώστε ακόμα και μια εφημερίδα μπορεί να καθορίσει τον δημόσιο βίο μας. Γνώριζε ότι αυτή η προτροπή θα λειτουργήσει εναντίον της και προσπάθησε να προφυλαχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, που με απίστευτη εθελοδουλεία ταύτισε την εφημερίδα με τους «τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο».

Έτσι λοιπόν, προστατεύτηκε ομόφωνα η εθνική μας ανεξαρτησία και το εθνικό μας συμφέρον, αν βέβαια υποτεθεί ότι γνωρίζουμε το εθνικό μας συμφέρον. Μέχρι σήμερα έχουμε αποδείξει ότι γνωρίζουμε άριστα το ατομικό, το οικογενειακό, το συντεχνιακό συμφέρον μας. Για το εθνικό, η ιστορία μας έχει αποδείξει πολλές φορές πως μάλλον εναντίον του λειτουργούμε.

-------------------------
*Ο Διονύσης Γουσέτης είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Δράσης και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του συνδυασμού «Δημιουργία Ξανά».