Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Ίδρυση Ακαδημίας Θεάτρου, προσλήψεις σε Αρχαιολογία/Πολιτισμό, τιμητικές συντάξεις

1.6.12

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κλήθηκε να παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα Υγείας, Ασφάλισης, Παιδείας και Πολιτισμού.

Οι θέσεις του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στον τομέα του Πολιτισμού θυμίζουν κάτι από Σοβιέτικη Ένωση:

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που επιτάθηκε με τις τελευταίες μνημονιακές πολιτικές οδήγησε στην...


...πλήρη εμπορευματοποίηση ΚΑΙ τον πολιτισμό, καταργώντας το αξιακό του φορτίο απαξιώνοντας τόσο την πολιτιστική μας κληρονομιά καθώς και το παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν όσο και τους σύγχρονους δημιουργούς, που αντιμετωπίζουν υψηλότατη ανεργία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος του κράτους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πολιτικής για τον πολιτισμό που θα τον ενισχύει ως κοινωνικό αγαθό είναι αναντικατάστατος.
Ως ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός πέρα από το να είναι κοινωνικό αγαθό μπορεί να αποτελέσει και στρατηγικό άξονα ανάπτυξης της χώρας, με τρόπο που δεν θα ακυρώνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και δεν θα ενισχύει την εμπορευματοποίηση – τυποποίηση της πολιτιστικής παραγωγής.
Άμεσες παρεμβάσεις

1. Άμεση κατάργηση όλων των καταστρεπτικών για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον μνημονιακών νόμων, που αφορούν επενδυτικές δραστηριότητες με τη διαδικασία του fast track.

2. Ενίσχυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε πόρους και προσωπικό και καταβολή των δεδουλευμένων, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και τα νεότερα μνημεία που έχουν εγκαταλειφθεί.

3. Παροχή μειωμένων ή δωρεάν εισιτηρίων για θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες κ.λ.π. στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και στους ανέργους

4. Άμεση ενεργοποίηση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για τη διασφάλιση από την εργοδοτική αυθαιρεσία των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού.

Εκτός από τις πιο πάνω άμεσες παρεμβάσεις η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προωθεί και τα πιο κάτω μέτρα:

· Επαρκής και αξιοκρατική χρηματοδότηση με διαφανείς διαδικασίες όλων των φορέων του σύγχρονου πολιτισμού με κριτήριο την ποιότητα, την ανάδειξη νέων δημιουργών και την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες και δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο.

· Ενίσχυση της καλλιτεχνικής, μουσικής και θεατρικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό και με την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων. Αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Ίδρυση Ακαδημίας Θεάτρου, Κινηματογράφου και Μουσικής Ακαδημίας.

· Πλήρης αναδιοργάνωση μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες του θεσμικού πλαισίου για τον κινηματογράφο και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ώστε να στηρίζει και να προωθεί τους Έλληνες δημιουργούς. Καταβολή του 1,5% του τζίρου των τηλεοπτικών καναλιών στο ΕΚΚ, όπως ορίζει ο νόμος.

· Ασφαλιστικά δικαιώματα και εργασιακές ρυθμίσεις για όλους τους εργαζομένους του πολιτισμού, ώστε να μην είναι θύματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος των καλλιτεχνών. Τιμητικές συντάξεις για δημιουργούς που έχουν προσφέρει στη χώρα

· Αναβάθμιση του ρόλου του ΕΣΡ ώστε να διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και την ποιότητα των εκπομπών της κρατικής και ιδιωτικής τηλεόρασης. Εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει καταβολή τέλους για τη χρήση συχνοτήτων τηλεόρασης από τα ιδιωτικά κανάλια. Ποιοτική αναβάθμιση και δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.