Νon-paper της ΔΗΜΑΡ: Ο Βενιζέλος απουσίαζε από τις διαπραγματεύσεις, δεν στήριξε Στουρνάρα, Ζανιά, Μαραβέγια

22.6.12

Την απόλυτη αδιαφορία του Ευάγγελου Βενιζέλου για την εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση αποδεικνύει το non-paper που έστειλε χθες το βράδυ στα μέλη της η Δημοκρατική Αριστερά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να απουσίαζε ουσιαστικά από τις διαπραγματεύσεις ενώ δεν στήριξε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την παραμονή των Στουρνάρα, Ζανιά και Μαραβέγια.

Μόνη του έννοια η προσωρινή τοποθέτηση των κολλητών του σε υπουργικές θέσεις. Αναλυτικά το...


...non-paper που προκαλεί ξανά χάος στο ΠΑΣΟΚ:

Πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας και στήριξης όπου η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει με πολιτικές προσωπικότητες εγνωσμένου και ευρύτερου κύρους. Η ΝΔ επέλεξε, όπως ήταν αναμενόμενο τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έβαλε ούτε πολιτικά στελέχη αλλά ούτε και προσωπικότητες από το δημόσιο χώρο.

Η σύνθεση της κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης με τη συμμετοχή υπουργών και υφυπουργών που έχουν υποδειχτεί από την Δημοκρατική Αριστερά είναι, από τη σκοπιά της Αριστεράς και σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα παραδείγματα -Κυβέρνηση Τζανετάκη και κυβέρνηση Ζολώτα -,σαφώς πιο ενισχυμένη ενώ ο τότε συσχετισμός δυνάμεων εκλογικών ποσοστών ήταν καταλυτικός υπέρ της ΝΔ-45 %. Στην κυβέρνηση Τζανετάκη συμμετείχαν οι Φώτης Κουβέλης και Νίκος Κωνσταντόπουλος. Στην κυβέρνηση Ζολώτα οι Γιάννης Δραγασάκης και Γρηγόρης Γιάνναρος.

Τώρα, προτάσεις της ΔΗΜΑΡ αποτελούν οι υπουργοί Μανιτάκης και Ρουπακιώτης, οι υφυπουργοί Φωτεινή Σκοπούλη, Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Η μη συμμετοχή των Βορίδη- Γεωργιάδη επιτεύχθηκε διότι τέθηκε προκαταβολικά ως όρος από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Βέτο, επίσης, από το Φ. Κουβέλη τέθηκε για τον κ. Τζαβάρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη διαπραγμάτευση για τη σύνθεση της κυβέρνησης απουσίαζε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Βασ. Ράπανος ήταν κοινή πρόταση Σαμαρά-Κουβέλη, την οποία αποδέχθηκε ο κ. Βενιζέλος. Ενώ είχε εξασφαλιστεί με παρέμβαση του Φώτη Κουβέλη η συμμετοχή των Στουρνάρα, Ζανιά, Μαραβέγια, ο κ. Βενιζέλος δεν τις υποστήριξε. Το ίδιο συνέβη και με άλλες προτάσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για πρόσωπα, προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως ο Ηλ. Κικίλιας για το Εργασίας.