Ένα "τέλειο" καρτέλ στην αγορά του κοτόπουλου εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού

23.8.12

Από την Καθημερινή

Επί δεκατέσσερα χρόνια λειτουργούσε το καρτέλ του κοτόπουλου στο οποίο συμμετείχαν δέκα μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά, αλλά και ο οικείος κλαδικός σύνδεσμος, καθορίζοντας τις τιμές χονδρικής και λιανικής, αλλά και μοιράζοντας μεταξύ τους τα κανάλια διανομής. Η οργάνωση του καρτέλ ήταν τέτοια που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δημιουργήσει μέχρι και...


 ...άτυπο μηχανισμό παρακολούθησης των τιμών και της τήρησης των συμφωνιών που είχαν συνάψει μεταξύ τους.

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά και άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα της αυτεπάγγελτης έρευνας που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η υπόθεση έχει προγραμματισθεί να εξετασθεί από την ολομέλεια της Επιτροπής στις αρχές Οκτωβρίου, η οποία και θα αποφανθεί επί της σχετικής εισήγησης. Θεωρείται δε, ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη περίπτωση καρτέλ στην Ελλάδα μετά την πολύκροτη υπόθεση του καρτέλ του γάλακτος.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Επιτροπής από το υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με επικείμενη συντονισμένη αύξηση των τιμών των προϊόντων πολλών εταιρειών του κλάδου πριν από μερικούς μήνες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αξιοποιώντας τις πληροφορίες αυτές πραγματοποίησε έφοδο σε πέντε διαφορετικά σημεία σε όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα και βρέθηκε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ενώπιον πληθώρας αποδεικτικών στοιχείων.
Ειδικά στα γραφεία του Συνδέσμου φέρεται να βρέθηκαν πολλά σημειώματα, ακόμη και χειρόγραφα, και έγγραφα των παράνομων συμφωνιών που είχαν συνάψει οι επιχειρήσεις μεταξύ τους και εφήρμοζαν επί σειρά ετών.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέχεια εδώ.