Λοβέρδος: Πρόσφατα 30 άνθρωποι κάναμε την πρώτη μας συνεδρίαση για να δούμε πως θα πρέπει να ετοιμαστεί το εθνικό σχέδιο για την κρίση

10.9.12

Συνέντευξη στον Real Fm παραχώρησε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής που φαίνεται να ολοκληρώνεται. Υπήρξε ελάχιστα σαφής αν κι απέφυγε συνειδητά να συσχετίσει τα επόμενα βήματα του με το ΠΑΣΟΚ.

Παραθέτω μερικά αποσπάσματα από τα όσα δήλωσε:

-Κοιτάξτε, πιστεύω ότι δεν είναι ώρα για κομματικές συζητήσεις. Το πρόβλημα που έχουμε τώρα είναι πρόβλημα που...


...αφορά την χώρα. Στις 14 του μηνός έχουμε το άτυπο συμβούλιο, το ΕΚΟΦΙΝ στην Λευκωσία, όπου ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θα παρουσιάσει τις πολιτικές της Ελλάδας, τα μέτρα που λέμε, και στις 20/9, από ότι ακούω από χτες, ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί στην βουλή. Δεν υπάρχει χώρος για τίποτε άλλο, τουλάχιστον μέχρι τότε. Πιστεύω να σας πω κυρία Μακρή μιας και αυτό είναι το πρώτο σας ερώτημα, ότι εγώ στηρίζω την κυβέρνηση, θα ψηφίσω στην βουλή ήμουν είμαι και θα είμαι παράγοντας σταθερότητας και όχι παράγοντας αστάθειας.

-Κυρία Μακρή ας περάσουν οι κρίσιμες εβδομάδες αυτές που έχουμε μπροστά, πόσες είναι 2; Δεν είναι παραπάνω, όπου το πρώτο θέμα που απασχολεί την χώρα αυτή και τους πολίτες είναι τι θα κάνουμε εμείς με τις υποχρεώσεις μας από το 2ο πρόγραμμα, τι θα κάνει η Ευρώπη απέναντί μας, και μετά θα τα δούμε αυτά. Εγώ σπεύδω να πω και σπεύδω να το πω με όλους τους τόνους, ότι στην πολιτική δεν είμαι για να περιφέρομαι σε εκδηλώσεις ή σε διαδικασίες οι οποίες δεν καταλήγουν κάπου. Εδώ λέω με όλη μου την δύναμη, ότι υπάρχει ανάγκη να εκπονηθεί αυτό το σχέδιο. Το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Το σχέδιο της μάχης εναντίον στην ύφεση. Ξεκίνησα κυρία Μακρή, την περασμένη εβδομάδα 30 άνθρωποι κάναμε την πρώτη μας συνεδρίαση για να δούμε πως θα πρέπει μέχρι τον Φεβρουάριο να είναι έτοιμο αυτό. Να μην μιλάμε στους πολίτες γενικόλογα για την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν είναι θέμα της Ευρωπαϊκής ένωσης, όπως πολλές φορές ορισμένοι πολιτικοί αρχηγοί αφήνουν να εννοηθεί. Η ανάπτυξη είναι δικό μας πρωτίστως θέμα.

-Αφού κανένας δεν την κάνει και αφού κακώς, από ότι φάνηκε εκ των υστέρων, τόσο πολύ και εγώ περίμενα, κάποιος πρέπει να πάρει πρωτοβουλία. Και εγώ αυτή την πρωτοβουλία για την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου την πήρα και αν αυτό μετά από λίγο καιρό έχει ανάγκη πολιτικών πρωτοβουλιών και αυτές θα λυθούν.

-Σε ότι αφορά την δική μου στάση και το υπογραμμίζω αυτό, εσωκομματικές αναφορές δεν θα υπάρξουν ούτε τώρα ούτε ποτέ. Δεν πρόκειται να μπω σε εσωκομματικές συζητήσεις, όποιος το κάνει είτε αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ, είτε αναφέρεται στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, είτε αναφέρεται στην ΔΗΜΑΡ, είτε σε όλα τα κόμματα, δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στους πολίτες σήμερα. Δεν θα μπω στην εσωκομματική συζήτηση ότι και να γίνει. Εκείνο που χρειάζεται η χώρα εγώ το λέω, το έλεγα πάντα τώρα το λέω με πάρα πολύ δυνατό τρόπο, γιατί έχουμε ήδη διανύσει 3 μήνες εσωκομματικής κυβέρνησης, μακάρι να μας εκλείψει τις επόμενες εβδομάδες, παρουσιάζοντας στην βουλή το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο με συγκεκριμένους όρους, αλλά δεν βλέπω από την πλευρά των υπουργείων κάτι τέτοιο να έχει διαμορφωθεί, συνεπώς πήρα την πρωτοβουλία της δημοσιοποίησης των απόψεών μου, με την έκδοση του πολιτικού μου κειμένου, έτσι; Όχι με παρουσιάσεις ούτε με άλλες …

ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Εγώ θα σας κάνω μία τελευταία ερώτηση, η οποία θα έχει την λέξη ΠΑΣΟΚ γιατί βλέπω ότι εσείς δεν την χρησιμοποιείτε καθόλου. Αισθάνεστε ΠΑΣΟΚ;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν την καταλαβαίνω την ερώτηση, δηλαδή τι με ρωτάτε;
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Είστε ΠΑΣΟΚ, είστε στον ΠΑΣΟΚ ή είστε αναχωρητής από το ΠΑΣΟΚ;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, και πάλι θέλετε να με πάτε στην εσωκομματική συζήτηση. Δεν πρόκειται να μπω στην εσωκομματική συζήτηση κυρία Μακρή, όσο και αν προσπαθήσει ο οποιοσδήποτε συνομιλητής μου. Δεν πρέπει να το κάνω αυτό. Δεν είναι σωστό να γίνει αυτό αυτή την στιγμή.