Σκότωσε τον μίζερο Φερέιρα που κρύβεις μέσα σου (ή 968 λέξεις για τον Παναθηναϊκό)

1.10.12

Ούτε κι εγώ θυμάμαι πια πόσες φορές έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου και σε εσάς ότι δεν θα ασχοληθώ ξανά από αυτό το βήμα με τον Παναθηναϊκό και γενικότερα με τον ελληνικό αθλητισμό.

Θα αθετήσω την υπόσχεση μου και πιθανότατα στο κείμενο που ακολουθεί θα με δείτε να κάνω αυτά που κοροϊδεύω, δηλαδή να...


...γίνομαι κι εγώ ένας από τους 11 εκατομμύρια Μουρίνιο που κυκλοφορούν ανάμεσα μας με το δάκτυλο σηκωμένο.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Το εγχείρημα της Παναθηναϊκής Συμμαχίας κρίνεται μέχρι στιγμή περιορισμένα πετυχημένο κι αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα ηγετικά της μέλη τα οποία και ξεκίνησαν κάποτε αυτή την ιστορία μετρώντας στο κομπιουτεράκι τους μέλη και ποσά εισφορών. Με αυστηρά οικονομικούς όρους, το πείραμα έχει ήδη αποτύχει αλλά η ομάδα...έχει σωθεί ή μάλλον έχει αποφύγει τον ολοκληρωτικό διασυρμό.

Μιας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, δύσκολα κάποιος θα διαφωνήσει με την ανάγκη εύρεσης μιας λύσης που θα μοιάζει με οριστική. Δύσκολα όμως μπορεί κάποιος και να κάνει κουμάντο σε μη δικές του τσέπες. Εκτιμώ όμως ότι θα ήταν πολύ πιο θερμή η συμμετοχή του κόσμου αν πριν η Παναθηναϊκή Συμμαχία προσφύγει στους απλούς φίλους της ομάδας, είχε πρώτα καταφέρει να εξασφαλίσει τη δημόσια οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος από εύπορους Παναθηναϊκούς, χωρίς να ζητά κανείς το συνολικό ποσό να είναι αστρονομικό. Όταν κάποιος βάζει έστω και 175 ευρώ από το υστέρημα του, εύλογα ρωτάει "ο εκατομμυριούχος Αλαφούζος πόσα έβαλε;".

Πάμε όμως παρακάτω. Προσωπικά, δεν κατηγορώ τη νέα ηγετική ομάδα της ΠΑΕ ότι δεν επένδυσε μερικά...εκατομμύρια σε αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο σε αυτή την εποχή. Την  κατηγορώ κυρίως γιατί από απειρία και ίσως καλή διάθεση απαξίωσε το μόνο της περιουσιακό στοιχείο, δηλαδή το προϊόν "Παναθηναϊκός".

Πρώτα από όλα, η παραμονή του αμφιλεγόμενου Ζεσουάλδο Φερέιρα στο τιμόνι του διαφορετικού Παναθηναϊκού που θα συμμετείχε στο νέο πρωτάθλημα είναι μια κίνηση ποδοσφαιρικού παραλογισμού, ήδη από το καλοκαίρι. Δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος ο πειραματικός Παναθηναϊκός να ξοδεύει τόσα χρήματα για έναν προπονητή που ουδέποτε δικαιολόγησε τις (όποιες) περγαμηνές τον συνόδευαν. Εκνευρίζομαι μόνο και στη σκέψη ότι ο Δημήτρης Γόντικας είχε έρθει σε προφορική συμφωνία με τον Γιώργο Δώνη, ο ΠΑΟΚ του οποίου έχει σημειώσει 4 νίκες στις 5 πρώτες αγωνιστικές.

Η παραμονή Φερέιρα γρήγορα μετατράπηκε σε "καθεστώς Φερέιρα". Ενώ οι οπαδοί περίμεναν να δουν έναν Παναθηναϊκό να βασίζεται στον κορμό της Παιανίας, είδε τους πιτσιρικάδες να κάθονται στον πάγκο και στη θέση τους να αγωνίζονται κάποιοι σχετικά καλοπληρωμένοι μισθοφόροι τύπου Φορναρόλι, Τοτσέ και Βελάσκες. Το μικρό μπάτζετ της ομάδας πετάχτηκε στα σκουπίδια δημιουργώντας ένα ανομοιογενές ρόστερ με υπεράριθμους μέτριους αμυντικούς και ολιγάριθμους τραγικούς επιθετικούς.

Ποιος έκρινε σκόπιμο να πουλήσει το προϊόν "Παναθηναϊκός" σε συσκευασία Ιωνικού και Προοδευτικής; Ποιος ζήτησε από τη φετινή ομάδα να κερδίζει με το ζόρι 1-0 κάθε παιχνίδι μήπως και πάρει κατά λάθος το πρωτάθλημα; Τι έκανε τους διοικούντες να καταλάβουν ότι οι φίλαθλοι χαίρονται     να βλέπουν περισσότερο τον Βελάσκες από τον Τριανταφυλλόπουλο και τον Φορναρόλι από τον Μαυρία; Και να πεις ότι κερδίζουν και 1-0...

Ακόμα κι εκτός γηπέδου, ο 66χρονος προπονητής κατάφερε γρήγορα να γοητεύσει τον εύλογα άπειρο περί των ποδοσφαιρικών Γιάννη Αλαφούζο στον οποίο μάλιστα κόλλησε και τη χειρότερη "παναθηναϊκή" ασθένεια, τη γκρίνια. Πιο πολύ κι από την αδυναμία του να διδάξει ένα στοιχειώδη τρόπο επιθετικής ανάπτυξης, στον Φερέιρα πιστώνω την αφόρητη γκρίνια και την ξένη για τον Παναθηναϊκό τόση μιζέρια. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι καθαρό αλλά ο "ξένος καταξιωμένος" προπονητής Φερέιρα δεν εισπράττει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να παρέχει απλόχερα διαιτητικά άλλοθι στους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Η ακόμα μεγαλύτερη όμως απαξίωση του προϊόντος "Παναθηναϊκός" προκύπτει από τη διάθεση του κ.Αλαφούζου να ακολουθεί τον Φερέιρα στη μίζερη ρητορική του. Θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει στον συμπαθή κ.Αλαφούζο ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι συνεχείς δηλώσεις του περί διαιτησίας να τον κατατάξουν στην κατηγορία του γραφικού, από την οποία κανείς δύσκολα βγαίνει, αν κάποια στιγμή συμπεριληφθεί σε αυτήν. Εξάλλου, πέρα από το γραφικό της υπόθεσης, δεν έχει αποδειχθεί ποτέ οι ανακοινώσεις κατά της διαιτησίας έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η εικόνα ενός "κλαψιάρη" προέδρου εμπνέει ιδιαίτερα τους άπειρους, κακοπληρωμένους και φορτισμένους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Πιο πολύ κι από την πραγματική υγεία, ο Παναθηναϊκός έχει την ανάγκη να μοιάσει υγιής. Η αρχή πρέπει φυσικά να γίνει με την αποχώρηση του αρνητικού Φερέιρα και με την αντικατάσταση του από κάποιον γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας. Μιας και δεν υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι προπονητές αυτή τη στιγμή, ο καλός στρατιώτης Ρότσα θα ήταν η πλέον ενδεικτική λύση, ειδικά από τη στιγμή που στην πρώτη ομάδα αγωνίζονται πλέον τα "παιδιά" του.

Με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται αυτή τη στιγμή ελάχιστα πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, η Διοίκηση θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί λες και στόχος είναι ο τίτλος. Στόχος οφείλει να είναι το να καταστεί το προϊόν "Παναθηναϊκός" ελκυστικό. Αντί να φέρεις ένα μίζερο 0-0 με τον Αστ.Τρίπολης, φέρε ένα χορταστικό 3-3 ή χάσε και 2-3, αρκεί οι φίλαθλοι να δουν μια ομάδα να τρέχει με λύσσα για 90 λεπτά, τιμώντας την ιστορική φανέλα με το τριφύλλι.

Επικουρικά, είμαι ένθερμος υποστηρικτής του μοντέλου οργάνωσης που περιλαμβάνει έναν ισχυρό τεχνικό διευθυντή, αρμόδιο κυρίως για την ύπαρξη στεγανών μεταξύ ιδιοκτησίας και προπονητή/παικτών. Αν ήμουν Αλαφούζος, θα έψαχνα τώρα έναν τεχνικό διευθυντή για τα επόμενα 3 χρόνια και δευτερευόντως θα αναζητούσα πρώτο προπονητή που θα χρειαζόταν 2-3 μήνες να προσαρμοστεί μέσα στη σεζόν.

Αντί επιλόγου, θα ήθελα να σχολιάσω ότι σκόπιμα δεν συμπεριέλαβα στην ανάλυση μου ούτε μια λέξη για τη συμμετοχή της οικογένειας Βαρδινογιάννη στα δεινά του Παναθηναϊκού. Θεωρώ τη συζήτηση ανεπίκαιρη και ίσως κάπως άδικη πια. Ας σταματήσει το κυνήγι εχθρών και η διχόνοια.

Κανείς δεν περισσεύει. Ελπίζω να μην ήταν αυτός ο λόγος που δεν επέστρεψε στα κοινά του Παναθηναϊκού ο ικανός Άγγελος Φιλιππίδης κι ελπίζω σύντομα να εκλείψουν οι λόγοι παραμονής του Νικόλα Πατέρα στο περιθώριο.

Αυτά τα...λίγα.

13 σχόλια:

 1. Παραπολιτικε, μου κανει μεγαλη εντυπωση γιατι δεν εχεις αναφερθει καθολου στο προσφατο μεγαλο σκανδαλο του ελληνικου ποδοσφαιρου με πρωτεργατη τον Ιωαννιδη. Αναφερομαι φυσικα στην "αποκατασταση" των τριων ομαδων (Βολος, Καβαλα, Ηρακλης) οι οποιες, μετα απο εντονες πιεσεις του Ιωαννιδη προκειμενου να εξυπηρετησει τις σχετικες εκλογικες πελατειες, "φυτευτηκαν" στη Β εθνικη. Ο Βολος περσυ δεν αγωνιστηκε σε ΚΑΜΙΑ κατηγορια, ενω οι αλλες 2 αγωνιστηκαν (χωρις επιτυχια) στην Δ εθνικη. Ξαφνικα και με το ετσι θελω, λιγες μερες πριν αρχισει το πρωταθλημα, φυτευτηκαν στη Β εθνικη. Το θεμα δεν εχει μονο ηθικες διαστασεις, καθως καταλυει καθε εννοια αξιοκρατιας και ανταγωνισμου, αλλα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ διαστασεις. Οι υπολοιπες ομαδες της super και της football league προκειμενου να συναινεσουν πιεσαν και απεσπασαν απο τον Ιωαννιδη μερικες δεκαδες εκ euro απο τον ΟΠΑΠ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ετσι ωστε να μην μειωθει το μεριδιο τους. Την ωρα λοιπον που πεφτει αγριο μαχαιρι σε μισθους και συνταξεις ο Ιωαννιδης προκειμενου να κανει τα ρουσφετια του και να αποκαταστησει τις αδικημενες ομαδες του Μπεου και Ψωμιαδη (!!!) μοιραζει χρηματα του ελληνικου λαου μεσω του ΟΠΑΠ. Ουτε στην ουγκαντα δεν γινονται αυτα !!! Σε παρακαλω να δωσεις βαση και να δειξεις την αναλογη προσοχη γιατι το συγκεκριμενο σκανδαλο εχει ηθικες και οικονομικες προεκτασεις πολυ σημαντικοτερες απο αλλες περιπτωσεις οπως πχ το ταξιδι Στυλιανιδη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πόσα λεφτά βάλατε κ. Παραπολιτικέ στην Παναθηναϊκή Συμμαχία;
  Εάν δε βάλατε ούτε το κατώτατο της συμμετοχής ήτοι 20 ευρώ, θαρρώ πως δεν είναι και τόσο φρόνιμο να ασχολείστε με τα του Παναθηναϊκού μας.
  ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ κι ΚΡΙΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ που όταν χρειαστεί να μπει έστω και λίγο το χέρι στην τσέπη τότε αυτή δαγκώνει το χέρι, έχουμε χορτάσει.
  Ας μιλήσουν οι ελάχιστοι -σχετικά με τα 3εκ των Παναθηναϊκών- που στερήθηκαν πράγματα (έστω και έναν καφέ) για να σώσουν την αγαπημένη μας ομάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από που προκύπτουν τα 3εκ ??
   Και γιατί πρέπει να βάλει κάποιος το χέρι έστω και λίγο στην τσέπη για να σώσει μια Α.Ε.??

   Διαγραφή
  2. Μνημείο ηλιθιότητας και Ελληνικής οπαδικής νοοτροπίας. ΠΛΕΡΩΝΩ ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ

   Διαγραφή
 3. Μίλα για τους αλεξιπτωτιστές που ήρθαν με νταβατζιλίκι να πάρουν την ομάδα το 08

  Που ταξανε λαγους με πετραχιλια.

  ΚΑΤΙΑ 13

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΕΚ είμαι και η πορεία του ΠΑΟ ποσώς με ενδιαφέρει. Αλλά από τούδε παραπολιτικέ θα πρέπει να προσέχεις όταν αναδημοσιεύεις από "Καθημερινή" και "ΣΚΑΪ". Όπως θά'χεις προσέξει ξαφνικά το ρεπορτάζ στρατεύθηκε στα συμφέροντα του ΠΑΟ. Ξαφνικά διαβάζουμε και ακούμε "Δίκες της Δευτέρας" (ορισμός του trash-sport TV) στο "σοβαρό" Φάληρο. Αλλά έτσι είναι μονίμως το μαγαζί του Φαλήρου. Στρατευμένο στα συμφέροντα του Αλαφούζου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συμφωνω σε ολα ,παραπολιτικε.Ειμαι 60 χρονων ,παρακολουθω τον Παναθηναικο απο μικρο παιδακι ,οταν με πηγαινε ο πατερας μου στην πλατη στην Λεωφορο και θυμαμαι πολλες ευτυχισμενες στιγμες με Πανακη,Παπουλιδη ,Καμαρα ,Σουρπη ,Οικονομοπουλο,Δομαζο,Σαραβακο και τοσους αλλους ασους της αγαπημενης μας ομαδας.Σκοπιμα ανεφερα αυτες τις θρυλικες φυσιωγνομιες για να κανουμε μια μικρη ,αλλα φοβαμαι, ατυχεστατη αντιπαραβολη με τους σημερινους ...περιπατητες,βλεπε Τοτσε,Φορναρολι,Βιτολο,Βελασκεθ,Ζεκα και δεν συμμαζευεται.Αν αυτο το μορφωμα του Φερειρα λεγεται ομαδα ,τοτε ,λυπαμαι αλλα θα κλεινω την τηλεοραση μου ,οταν προβαλλει αγωνες του Παναθηναικου,σαν υστατη αποδοση τιμης σ αυτους που επιμενουν να θελουν ξανα τον συλλογο μας ,συλλογο μεγαλο που δεν υπαρχει αλλος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, το ξέρουμε όλοι, συνηθίζεται, όταν κάποιος πετυχαίνει ή βγάζει πολλά χρήματα σε κάποιο κλάδο, να θεωρεί ότι γίνεται αυτόματα ειδήμων σε οτιδήποτε άλλο. Πολλά τα παραδείγματα: δημοσιογράφοι που γίνανε εκδότες, γιατροί που γίνανε υπουργοί, τραγουδιστές που γίναν πρόεδροι ομάδων... όλοι τα ξέρουμε. Όσο καλές όμως και να είναι οι προθέσεις του καθενός, είναι σφάλμα, και επικίνδυνο σε περίοδο κρίσης, να αναλαμβάνει διοίκηση σε τομέα που δεν γνωρίζει. Οι όροι μέτοχος/ιδιοκτήτης και πρόεδρος/δ. σύμβουλος δεν είναι ταυτόσημοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο Αλαφούζος θα βάλει σε μεγάλους μπελάδες τον ΠΑΟ και νομίζω οτι και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι φανατικός ψεύτης και έχοντας πίσω του κανάλι και εφημερίδα πιστεύει οτι μπορεί να εκβιάσει καταστάσεις και ποδοσφαιρική πορεία του ΠΑΟ, άσχετα με την ποιότητα της ομάδας. Κάνει μεγάλο και τραγικό λάθος με το να φανατίζει τους φιλάθλους. Δυναμιτίζει έτσι το μέλλον της ομάδας. ΟΣΟ πιο γρήγορα το αντιληφθούν οι παράγοντες του ΠΑΟ τόσο πιο σύντομα η ομάδα θα βρεί πάλι τον καλό της εαυτό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ολυμπιακός είμαι, αλλά χέστηκα για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό όταν μπαίνω να διαβάσω σε ένα σάιτ πολιτικής. Επίσης χέστηκα για το Μαρινάκη και τον Αλαφούζο ως ανθρώπους και ως παράγοντες, σήμερα είναι αυτοί, αύριο είναι άλλοι.
  Και ξαφνικά το χέσιμο μου κόβεται απότομα, όταν διαβάζω πχ "ο συμπαθής Αλαφούζος", ή "ο εύλογα άπειρος Αλαφούζος" κλπ, λες και δεν πρόκειται για έναν από τους πιο διαπλεκόμενους έλληνες νταβατζήδες, αλλά ένα αγνό πλην ψιλοαφελές επαρχιωτόπουλο με πάθος για την Ομάδα, που τον πιάσανε ίσως κορόιδο (ενώ αντιστοίχως ο Κόκκαλης ή ο Μαρινάκης είναι ο 666 ενσαρκωμένος, αλλά έλεος, όχι συμψηφισμούς, αυτά είναι για τα πρόβατα).
  Εμπάθεια, έλλειψη κριτικής σκέψης, προβατοποίηση; Το όπιο των λαών; Πάντως από τις πιο μελανές στιγμές του site

  ΑπάντησηΔιαγραφή