Τι θα λέγατε σε έναν Έλληνα άνεργο κύριε Ολάντ;

18.10.12

Συνέντευξη σε δημοσιογράφους μεγάλων ευρωπαϊκών ΜΜΕ παραχώρησε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, με την Ελλάδα να αποτελεί και πάλι μια ολόκληρη θεματική ερωτήσεων.

Είναι τέτοια η δημοσιότητα του ελληνικού προβλήματος που ο Γάλλος πρόεδρος κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως "τι θα λέγατε σε έναν Έλληνα άνεργο".

Κατά τη γνώμη μου, οι απαντήσεις του Hollande δείχνουν έναν άνθρωπο εξίσου...



...αμήχανο με τον προκάτοχο του. Οι Γάλλοι ηγέτες μοιάζουν παγιδευμένοι μεταξύ μεγαλοϊδεατισμού και οικονομικού ρεαλισμού κι αδυνατούν να αρθρώσουν σαφή λόγο για την κρίση.

Νιώθουν συχνά την ανάγκη να παρουσιαστούν ως αντίρροπη δύναμη στις γερμανικές τάσεις ηγεμονισμού αλλά παράλληλα το γαλλικό οικονομικό μοντέλο δεν αποδίδει πια ό,τι απαιτείται για να κοντράρει κανείς την πανίσχυρη γερμανική οικονομία.

Κάπως έτσι, ο Hollande καταλήγει να απαντά στον Έλληνα άνεργο ότι δεν πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα, πέρα από αυτά στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά αλά δεν δείχνει να κατανοεί ότι την επομένη κι αυτών των νέων μέτρων ο άνεργος θα παραμείνει "υποψήφιος" εργαζόμενος σε μια ακόμα πιο άναρχη αγορά εργασίας.

Ο Hollande δηλώνει ότι ξέρει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να αργήσει άλλο αλλά δεν φαίνεται να ξέρει τι πρέπει να γίνει.

*http://www.lemonde.fr/politique/article/2012/10/17/francois-hollande-l-europe-ne-peut-plus-etre-en-retard_1776532_823448.html