Σκυλακάκης: Πείτε στην κ. Μέρκελ ότι χωρίς επενδύσεις το πρόγραμμα δεν βγαίνει

8.10.12

Παραθέτω τη δήλωση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή κ.Θεόδωρου Σκυλακάκη:

«Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι μια μοναδική ευκαιρία να γίνει μια πραγματικά ειλικρινής συζήτηση με την χώρα που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πιστωτής του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης. Ενός προγράμματος που έχει εκτροχιαστεί όχι μόνο λόγω των εκλογών και των μετεκλογικών καθυστερήσεων, αλλά και γιατί ουδέποτε έλαβε ρεαλιστικά υπόψη του τις επιπτώσεις της κατακλυσμικής ανεργίας, του στραγγαλισμού της ρευστότητας και της παράλογης υπερφορολόγησης στην ιδιωτική οικονομία. Με τις σημερινές και...


...προβλεπόμενες συνθήκες χρηματοδότησης και 3,1 εκ. εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και 1,2 εκ. ανέργους, το πρόγραμμα της τρόικας δεν βγαίνει, ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά, ούτε πολιτικά, αν η Ευρωπαϊκή πλευρά δεν αναλάβει σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Αντί για αυτό στην Ευρώπη προετοιμάζεται σοβαρή μείωση του επόμενου ΕΣΠΑ, από τα 20 δις (που ήταν την περίοδο 2007-2013), στα 12-13 δις ευρώ το 2014-2020. Αντί δηλαδή να έχουμε αύξηση των επενδύσεων για να απορροφηθούν οι άνεργοι, προετοιμάζεται μείωση του σοβαρότερου επενδυτικού εργαλείου που διαθέτουμε με δικαιολογία τα εξωπραγματικά με τα σημερινά δεδομένα στοιχεία του ΑΕΠ στην έναρξη της κρίσης, με βάση τα οποία γίνεται η σχετική κατανομή, αφού δεν λαμβάνεται υπ’ όψη η δραματική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει συνεπώς να θέσει το θέμα των επενδύσεων γενικότερα και του ΕΣΠΑ ειδικότερα στις συζητήσεις με τη Γερμανική πλευρά. Χωρίς επενδύσεις το πρόγραμμα δεν βγαίνει.»