O πίνακας της σημερινής διάρθρωσης του ελληνικού χρέους

28.11.12

Μιας και η διάρθρωση του δημόσιου χρέους βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης γύρω από την ελληνική υπόθεση, αξίζει να θυμηθούμε σε ποιον "ανήκει" σήμερα το ελληνικό χρέος, μετά και το PSI.

Ο πίνακας που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στην αγγλόφωνη έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel και...


...παραθέτει επιμέρους πληροφορίες για τα ποια ομόλογα έχουν ήδη δεχθεί κούρεμα από το PSI και ποια δεν μπορούν -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- να κουρευτούν.



Συνοπτικά αναφέρω, ότι από τα 304 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους, τα 67 δισεκατομμύρια βρίσκονται στην κατοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αμφότεροι οι οργανισμοί δεν δέχονται καμία συμμετοχή των ομολόγων τους σε οποιοδήποτε κούρεμα. Ο ιδιωτικός τομέας κατέχει 63 δισεκατομμύρια, ποσό που περίσσεψε μετά το κούρεμα ύψους 53,5% που επέφερε την περασμένη χρονιά το PSI.

Ο δημόσιος τομέας, δηλαδή ο EFSF και οι ευρωπαϊκές κεντρικές κυβερνήσεις, κατέχουν ομόλογα του ελληνικού χρέους ύψους 127 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία και προμηθεύθηκαν κατά την τελευταία διετία. Αυτά είναι τα ομόλογα που φλερτάρουν με ένα νέο κούρεμα....