Ραγκούσης: Η απόδοση ιθαγένειας στα 18 είναι ένα ακροδεξιό σενάριο
31.1.13
Παραθέτω τον χαιρετισμό του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το νόμο για την ιθαγένεια:
Χαιρετίζω τη σημερινή πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να παρουσιάσει αυτή την εξαιρετική ενημερωτική καμπάνια για την υπεράσπιση της άποψης που προβλέπει τα παιδιά των μεταναστών, που ζουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους.
Στον εθνικά υπεύθυνο αγώνα μας απέναντι στη ποικιλόχρωμη ακροδεξιά...
...αντεπίθεση, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει δώσει και δίνει και πάλι σήμερα ένα ηχηρό “παρών”. Δεν είναι τυχαίο. Έξω από κομματικές στοιχίσεις αλλά με αταλάντευτη επιμονή, είναι ο παλαιότερος στη χώρα μας κοινωνικός φορέας που μάχεται για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα. Όλων των ανθρώπων, Ελλήνων και μεταναστών.Το δικαίωμα της ιθαγένειας για τα παιδιά των νομίμων μεταναστών όπως όλοι γνωρίζετε, το προσέφερε με πλήρη συνείδηση της ιστορικής εθνικής της ευθύνης η πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων της Βουλής των Ελλήνων, υπερψηφίζοντας τον ν. 3838/2010. Το νόμο αυτό, οι εχθροί του καθιέρωσαν να αποκαλείται “νόμος Ραγκούση”. Αυτό είναι τίτλος μεγάλης τιμής για μένα και όλοι όσοι δουλέψαμε σκληρά, για να πάρει σάρκα και οστά η ιστορική αυτή νομοθετική πρωτοβουλία, είμαστε βαθιά υπερήφανοι γι' αυτή.
Μια πρωτοβουλία κατά τη γνώμη μου αντάξια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και του ανθρωπισμού που διαπνέει το Σύνταγμά μας.Ένας νόμος που έδωσε ελπίδα στους ανθρώπους που στέριωσαν στη χώρα μας και κυρίως στα παιδιά τους, εδραιώνοντας έτσι την προοπτική για κοινή προκοπή και, για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες, πάνω απ' όλα, κοινωνική συνοχή και ασφάλεια.Πρόκειται για ένα πλαίσιο κανόνων που επέβαλε επιτέλους τάξη και διαφάνεια στο εθνικά ευαίσθητο πεδίο της χορήγησης της Ελληνικής ιθαγένειας, που, καλυμμένοι πίσω από πατριωτικά προσχήματα και υποτιμητικές διαδικασίες, λυμαίνονταν μέχρι τότε ανενόχλητοι διάφοροι πολιτικοί παράγοντες, προς εξυπηρέτηση ημετέρων ή της μικροπολιτικής τους.
Αυτό κάναμε με το Ν.3838. Ένα βήμα για τη σφυρηλάτηση μίας σύγχρονης, ασφαλούς πολιτικής κοινότητας, που δε θεμελιώνεται απλώς στη αυτάρεσκη θύμηση της καταγωγής, αλλά στο κοινό πεπρωμένο όλων των ανθρώπων που έχουν στεριώσει στη χώρα μας. Αυτό είναι έθνος. Τα άλλα είναι ακροδεξιά λιπάσματα.Και όμως ο νόμος αυτός πολεμήθηκε λυσσαλέα όσο κανένας άλλος, στη μεταπολιτευτική μας ιστορία από τις δυνάμεις της συντήρησης, του αυταρχισμού και της εθνικιστικής μικρόνοιας, από όλους αυτούς που είχαν καταντήσει την απονομή της ελληνικής Ιθαγένειας ένα ακόμη ρουσφέτι.Απίθανα συκοφαντικά ψεύδη και τερατώδεις κινδυνολογίες επιστρατεύτηκαν από τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά, αρχηγό της αντιπολίτευσης τότε, και την παράταξή του, σε πλήρη συντονισμό με τους εγχώριους νεόκοπους εκπροσώπους του νεοναζισμού. Εκατομμύρια τάχα “λαθρομετανάστες” θα συνέρρεαν στη χώρα μας για να “ελληνοποιηθούν” με διαδικασίες εξπρές και να αλλοιώσουν την εθνική μας ταυτότητα, ενώ κάθε διάταξη του νόμου υπογράμμιζε ρητώς ότι εφαρμόζεται μόνον σε όσους μετανάστες διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα.
Τα στατιστικά στοιχεία της ίδιας της ΕΛ.ΑΣ. αποδεικνύουν πανηγυρικά πώς ήδη τη χρονιά που ψηφίστηκε ο νόμος, οι παράνομες είσοδοι στη χώρα αντί να αυξηθούν, όπως ήθελε το φοβικό σενάριο Σαμαρά, μειώθηκαν περισσότερο από το ένα τρίτο και ακόμη και σήμερα δεν έχουν επανέλθει στο αρχικό τους ύψος. Χρειάζεται όμως καλύτερη απόδειξη από τα αποτελέσματα της επιχείρησης “Ξένιος Ζευς”; Οι αστυνομικές επιχειρήσεις οδήγησαν μέχρι σήμερα σε 73.000 προσαγωγές για να αποδειχθεί ότι μόλις οι 4.300 από αυτούς δεν είχαν νόμιμα έγγραφα. 4.300 μετανάστες χωρίς χαρτιά, που προφανώς έρχονταν στην Ελλάδα και πριν το 2010.
Πού είναι λοιπόν τα στίφη των “λαθραίων” ισλαμιστών των κ.κ. Σαμαρά και Μιχαλολιάκου, που ο τρισκατάρατος νόμος-μαγνήτης προσέλκυσε ;Γι' αυτό και είναι θλιβερό να βλέπεις τις φοβικές ιδεοληψίες περί δήθεν κινδύνων για την εθνική μας καθαρότητα, να προωθούν την άποψη ότι τα παιδιά που γεννιούνται εδώ δεν πρέπει πριν τα 18 τους χρόνια να αποκτούν την ελληνική Ιθαγένεια.Πόσο εθνικά υπεύθυνο είναι άραγε να στερείς την ελπίδα για το αύριο από χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν εδώ και, μέσα από μύριες δυσκολίες, μεγάλωσαν μέσα στα σχολειά μας, συχνότατα αριστεύοντας, χωρίς να γνωρίσουν άλλη πατρίδα; Πόσο σοβαρό και συνετό είναι να αρνούμαστε την ελληνική ιθαγένεια σε ένα παιδί που γεννήθηκε και πήγε σχολείο εδώ, φοβούμενοι μήπως τον καταστήσουμε μη συνειδητό Έλληνα, όταν στο Ν.3838 υπάρχει διάταξη με την οποία μπορεί ένα παιδί να αποποιηθεί την ελληνική Ιθαγένεια στα 18 του χρόνια, διαφωνώντας έτσι με τους γονείς του οι οποίοι την αιτήθηκαν με τη γέννησή του;
Πόσο εθνικά και κοινωνικά παραδεκτό είναι, να παραδίδεις αυτά τα παιδιά ομήρους στη Χρυσή Αυγή για τα 18 πρώτα χρόνια της ζωής τους; Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: γιʼ αυτά τα παιδιά Ιθαγένεια στα 18, είναι σενάριο ακροδεξιό.