Γράμμα στον κύριο Κάμερον

22.2.13


Του Αχιλλέα Ιωακειμίδη

Διάβασα κάπου σήμερα ότι ο Κάμερον, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν θα μας δώσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω. Και οι προκάτοχοί του, περίπου τα ίδια λέγανε - απλά αυτός τα λέει από μόνος του, χωρίς να πιέζεται και περήφανα. Εχει αποδείξει άλλωστε με τη γενικότερη στάση του, ότι δε θέλει να είναι πολύ συμπαθής στους λαούς του Νότου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν ήμουν μικρός κάθε τόσο άκουγα τη Μελίνα και αρκετούς άλλους έλληνες πολιτικούς συχνά πυκνά να φέρνουν το θέμα, να ξεκινάνε καμπάνιες για...



...να γυρίσουν τα Μάρμαρα..Τόσοι υπουργοί Πολιτισμού περάσαν, κοτζάμ Πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς ανέλαβαν υπουργοί Πολιτισμού, το πιο σύγχρονο μουσείο κατασκευάστηκε, αυτό της Ακρόπολης, τα Μάρμαρα όμως στο Λονδίνο ρίζωσαν, παρά και την πλημμελή, όπως είχε αποδειχθεί στο παρελθόν, φύλαξή τους.

Ενδεικτικό της εποχής και της διαπραγματευτικής (αν)ισχύος που έχει περιέλθει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι ότι το θέμα δεν το φέρνουμε καν εμείς στην ατζέντα, αλλά από μόνος του το φέρνει ξεκάθαρα και σκληρά ο βρετανός πρωθυπουργός για παραδειγματισμό προς τρίτους! Λοιπόν, κύριε Κάμερον, σεβαστή και ξεκάθαρη η διάθεσή σας, δεν με ενδιαφέρει όμως καθόλου ως Έλληνα. Σας απαντάω λοιπόν εξίσου ξεκάθαρα!

Η χώρα μας είναι στα όρια της χρεωκοπίας και ο λαός μας τα φέρνει πολύ δύσκολα βόλτα. Το κράτος μας προσπαθεί να αξιοποιήσει ό,τι έχει και δεν έχει για να επιβιώσει και να μην εξοντώσει άλλο τους πολίτες του, με φορολογία που τόσο και σας δε σας αρέσει. Επειδή λοιπόν επιθυμείτε να κρατήσετε εκεί τα μαρμαρά μας, σας τα αφήνουμε για να προάγουμε τον Πολιτισμό και μέσα από τα μουσεία σας, αλλά θέλουμε ένα καλό ενοίκιο!

Είτε πάμε λοιπόν στο Διεθνές Δικαστήριο και ζητάμε την επιστροφή των Μαρμάρων και αν κερδίσουμε χάσατε και αν χάσουμε κερδίσατε, ή κάνουμε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό και σας τα παραχωρούμε για τα επόμενα 30 χρόνια ας πούμε, με δυνατότητα ανανέωσης της μίσθωσης για το ποσό των.....! (το αφήνω να το συμπληρώσει αρμόδιο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης)

Μπορεί κύριε Κάμερον σε σας να μη χρωστάμε της Παναγιάς τα μάτια από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, καθότι η χώρα σας ζήτησε εξαίρεση και δε μας δανείζει, εμείς όμως χρωστάμε, θέλουμε να αποπληρώσουμε τους φίλους συμμάχους μας, και αν και τα μαρμαράκια που τα εκλέψαν κάτι πρόγονοί σας συνεχίζουν να μας λείπουν, επειδή δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες όπως υγεία και  παιδεία, μπορούμε να καταλήξουμε σε μία "win win" διακρατική συμφωνία, όπως λέτε και σεις στην αγαπητή σας χώρα.

Ας στείλει λοιπόν και σύντομα η ελληνική κυβέρνηση το λογαριασμό στον κύριο Κάμερον ή να βρεθούμε στα διεθνή δικαστήρια και τέρμα οι δηλώσεις και οι φανφάρες both sides!

This is it Mr Cameron! With all our respect, everything has a price in life, keep it or bring it back - Simple as that!