Ιταλικές εκλογές 2013: Νίκη ήσσονος σημασίας για την Κεντροαριστερά, θρίαμβος των λαϊκιστών

26.2.13

Μόνο σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να υποστηρίζει ότι κέρδισε τις ιταλικές εκλογές η κεντροαριστερά υπό την ηγεσία του Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Μπορεί ως συνασπισμός να αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους και κατά συνέπεια ο Μπερσάνι να αναλαμβάνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ωστόσο πήρε μόνο την πλειοψηφία της Κάτω Βουλής, αφού στην Γερουσία αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη.

Πραγματικοί μεγάλοι νικητές της εκλογικής διαδικασίας είναι το Κίνημα Διαμαρτυρίας των Πέντε Αστέρων του...


...κωμικού ηθοποιού Μπέμπε Γκρίλο, το οποίο ψήφισε ένας στους τέσσερις Ιταλούς, αλλά και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που έκανε δυναμική επιστροφή. Η Κεντροδεξιά Συμμαχία της οποίας ηγήθηκε βρέθηκε μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα πίσω από τον Κεντροαριστερό Συνασπισμό του Μπερσάνι, ενώ ο μεγάλος ηττημένος είναι ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Στην Κάτω Βουλή, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, η Κεντροαριστερά του Μπερσάνι κερδίζει 340 έδρες, η Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι 124 έδρες, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο 108 έδρες και ο συνασπισμός του οποίου ηγήθηκε ο Μάριο Μόντι 45 έδρες. Με άλλα λόγια, η Κεντροαριστερά κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο των 630 εδρών χάρη στο γενναίο μπόνους που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα.

Ο ίδιος νόμος όμως δίνει τα μπόνους σε περιφερειακό και όχι εθνικό επίπεδο στην Γερουσία, με αποτέλεσμα εκεί η κατάσταση να είναι διαφορετική, δημιουργώντας την χαοτική κατάσταση και συνθήκες ακυβερνησίας. Στην Γερουσία ο συνασπισμός υπό τον Μπερλουσκόνι να κερδίζει 116 έδρες, εκείνος υπό τον Μπερσάνι 113, ο Γκρίλο 54 έδρες και ο Μόντι 18 έδρες. Με άλλα λόγια, η Κεντροαριστερά όχι μόνο δεν κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά ούτε καν αναδεικνύεται πρώτος σε δύναμη εδρών συνδυασμός, ενώ κρίνεται απαραίτητο για να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση να ελέγχει και τα δύο σώματα.

Πηγή: Euronews

Σχόλιο Παραπολιτικής: Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών μας διδάσκουν διάφορα πράγματα όπως:

-η άνοδος «τρελών» πολιτικών δυνάμεων είναι κάτι που γεννά η κρίση και σε άλλες χώρες κι όχι μονάχα στην Ελλάδα

-θέλει μεγάλη προσπάθεια η εκλογική επιτυχία ενός κόμματος τύπου Μόντι

-υπάρχουν παντού «αμετανόητοι» που είτε πιστεύουν ότι ο...Καραμανλής αποτελεί «πολιτικό κεφάλαιο» ή ότι ο Μπερλουσκόνι αποτελεί μια κάποιου τύπου λύση...