«Άμα την πατήσεις, θα σε πατήσουμε…»

26.2.13

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) έκανε την εξής δήλωση:

"Προκλητικά άδικες και κοινωνικά απεχθείς οι προϋποθέσεις έναντι των επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν μείνει άνεργοι γιατί έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους ή σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους, σε σχέση με την χορήγηση......του μικρού βοηθήματος των 360 ευρώ το μήνα που προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας. Τους ζητείται να μην χρωστούν απολύτως τίποτε στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγονται και το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, των δύο ετών πριν την υποβολή της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά τα 30 χιλ. ευρώ.

Τα δυσβάστακτα χρέη και η ραγδαία μείωση του εισοδήματος των οικογενειών και των επιχειρήσεων είναι όμως που οδηγούν τους ανθρώπους αυτούς στην απόγνωση. Το κράτος που συνεχίζει να δίνει παχυλά εφάπαξ και επιδοτούμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στα 55 σε διάφορες συντεχνίες, αφού κατέστρεψε τους ανθρώπους αυτούς με την χρεοκοπία του (που οδήγησε τον ιδιωτικό τομέα σε άνευ προηγουμένου χρηματοδοτικό στραγγαλισμό), και την χωρίς ιστορικό προηγούμενο μακροοικονομική καταστροφή, τώρα –στην πιο δύσκολή τους ώρα- τους αρνείται ουσιαστικά οποιοδήποτε κοινωνικό βοήθημα. Η θεμελιώδης κοινωνική αλληλεγγύη δεν μπορεί να συναρτάται από τις όποιες οφειλές. Ιδίως όταν οι ίδιοι άνθρωποι πλήρωναν με τους φόρους τους για να παρέχεται κοινωνική αλληλεγγύη στους υπολοίπους και οι κυβερνήσεις κατέτρωγαν τα χρήματά αυτά για φαύλους διορισμούς και συντεχνιακές δαπάνες.

«Επιχειρείς, ρισκάρεις για να παράγεις, κι  άμα την πατήσεις θα σε πατήσουμε», είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση με την απόφαση αυτή."