Γιώργος Σταθάκης: Αν φορολογούσαμε 200.000 πλούσιους με 20.000 ευρώ, θα βρίσκονταν 4 δις ευρώ

19.2.13

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του 9,84, στο Γκάζι, δημόσια συζήτηση, με τίτλο «Φοροογικό: 10 ερωτήματα ζητούν απαντήσεις».  Την εκδήλωση οργάνωσε το «Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού Μιχ. Παπαγιαννάκης».

Στο σχετικό δελτίο Τύπου καταγράφεται μια σύνοψη των τοποθετήσεων των ομιλητών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης. Την παραθέτω:


Ο βουλευτής του Σύριζα Γιώργος Σταθάκης είπε ότι το...



...φορολογικό σύστημα πρέπει να καταργηθεί και να ξαναστηθεί από την αρχή. Είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την κατανομή των φόρων ανά πηγή εισοδήματος και ότι με βάση αυτή τη λογική υπολειπόμαστε κατά 4,5% του ΑΕΠ ή 9 δις ευρώ στο φόρο εισοδήματος. Πρέπει να βρεθούν αυτά τα 9 δις , είπε και πρόσθεσε ότι σχεδόν κανένας δεν δηλώνει πάνω από 70.000 ευρώ εισόδημα και ότι μόνο και μόνο αν φορολογούσαμε 200.000 πλούσιους με 20.000 ευρώ θα βρισκόντουσαν τα 4 δις ευρώ. Μίλησε για ένα σύστημα φοροασυλίας που έχει φτιαχτεί με τις off shore και άλλα μέσα για να προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα και αυτό πρέπει να το πετάξουμε. Τάχθηκε υπέρ της επιστροφή του αφορολόγητου της επιβολής συντελεστών στο μέσο όρο της Ευρώπης και της καθιέρωσης ενιαίου και καθολικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Φαντάζομαι ότι αν φορολογήσουμε 300.000 πλούσιους με 20.000 ευρώ, θα μαζέψουμε 6 δισεκατομμύρια ευρώ κ.ο.κ.

Υπάρχουν όμως σήμερα στην Ελλάδα 200.000 «πλούσιοι»; Ποιοι θεωρούνται «πλούσιοι» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι σε θέση σήμερα να καταβάλουν 20.000 ευρώ περισσότερο φόρο τόσοι πολλοί άνθρωποι; Έχουν καμιά συναίσθηση των αριθμών ή απλώς διατυπώνουν αυτάρεσκα το δικό τους «λεφτά υπάρχουν»;