Τρεις ενδιαφέροντες πίνακες για τα ελληνικά νοικοκυριά και την οικονομική κρίση

8.2.13

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών της  ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Έγινε σε δείγμα 1207 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο της ελληνικής...



....επικράτειας την περίοδο Δεκεμβρίου.

Προσωπικά, ξεχώρισα τρεις πίνακες που νομίζω ότι είναι κρίσιμοι αλλά και χρήσιμοι στην κατανόηση του ελληνικού προβλήματος.

Ο πρώτος αφορά την κύρια πηγή των εισοδημάτων των ερωτηθέντων όπου οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους μισθωτούς, στοιχείο επιβαρυντικό για τη συνολική παραγωγικότητα της χώρας.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίδοση της χώρας στο ποσοστό ιδιοκατοίκησης καθώς μόνο το 10,8% των ερωτηθέντων κατοικεί σε μισθωμένη κατοικία. Αυτή η παράμετρος λειτούργησε μάλλον ευεργετικά στα χρόνια της κρίσης καθώς οι περισσότεροι Έλληνες διέθεταν τουλάχιστον ένα δικό τους σπίτι, κάτι όχι και τόσο δεδομένο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.


Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πίνακας των δαπανών που επέλεξαν να περικόψουν οι πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης. Προσωπικά, αν και φανατικός αντικαπνιστής και κατά συνέπεια ακατάλληλος να κρίνω, εκπλήσσομαι με το ότι μόνο το 51,2% μείωσε σημαντικά τις δαπάνες για τσιγάρα και καπνό.

Y.Γ Και κάτι λιγότερο σημαντικό. Είναι τόσο δύσκολο να βελτιώσουν λιγάκι την αισθητική των γραφημάτων τους οι διάφορες εταιρείες και τα διάφορα ινστιτούτα που διεξάγουν έρευνες;