Λάδι στη φωτιά απ'την Κομισιόν: Οι εγγυήσεις των καταθέσεων ισχύουν μόνο για τις χρεοκοπίες τραπεζών!

19.3.13

Οι εγγυήσεις για τις καταθέσεις ισχύουν μόνο στην περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας και δεν προστατεύουν έναντι δημοσιονομικών μέτρων που αποφασίζονται από τα κοινοβούλια, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Simon O΄Connor, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η νομοθεσία της Ε.Ε. εγγυάται τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ανά πελάτη σε...


...κάθε τράπεζα σε περίπτωση τραπεζικής χρεοκοπίας. Όλα τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίζουν πως αυτή η προστασία ισχύει,» ανέφερε ο O΄Connor.

«Σε αυτή την περίπτωση, δεν μιλάμε για μία τέτοια κατάσταση, μιλάμε για έναν έκτακτο φόρο ο οποίος θα εφαρμοστεί ως ένα δημοσιονομικό μέτρο σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο, σημείωσε ο O΄Connor στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης Τύπου, συμπληρώνοντας πως ο συνολικό πακέτο είναι επαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Πηγή: www.capital.gr

Σχόλιο Παραπολιτικής: Η απόφαση του Eurogroup ήταν η πρώτη ενέργεια που κατάφερε να κλονίσει την τραπεζική πίστη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν κατάφερε να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα ξεκαθαρίζοντας ότι οι καταθέσεις προστατεύονται μονάχα έναντι χρεοκοπιών κι όχι από πιθανές πολιτικές επιλογές εθνικών κυβερνήσεων που ενδέχεται να περιλαμβάνουν έκτακτες εισφορές.

Με λίγα λόγια, η Κομισιόν επιβεβαιώνει με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο σήμερα στην Ευρωζώνη ή ακόμα χειρότερα, η Κομισιόν ενημερώνει τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ ότι τους συμφέρει να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες!

Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν να μην έχουν καμία επίγνωση της κρισιμότητας των περιστάσεων.