Σόιμπλε: Οι Κύπριοι αξιωματούχοι να πουν την αλήθεια, δεν προτείναμε να εμπλακούν οι καταθέτες

24.3.13

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε εκ νέου την Κύπρο ότι η παραμονή της στην ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της, το οποίο διαπραγματεύεται με την τρόικα.

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, για να διαπραγματευτούν ένα...


...σχέδιο, που θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ο κ. Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσπάθειας σε συνέντευξη, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Εδώ και τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα αν η ΕΕ θα αποδεχθεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Κύπρο, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. Μόνον όταν η τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου και το οποίο συμμορφώνεται προς τους κανόνες, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες οφείλουν να γίνουν σεβαστοί, η βοήθεια πρέπει να είναι η αρμόζουσα και το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους, πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Ένας από τους όρους που έχουν τεθεί στην Κύπρο είναι «ότι οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από 100.000 ευρώ δεν θα θίγονται» από τις λύσεις που θα προταθούν, επισήμανε.

«Οι Κύπριοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να πουν την αλήθεια στους πολίτες τους. Η πρότασή μας δεν ήταν ποτέ να εμπλακούν οι καταθέτες. Η γερμανική θέση ήταν η ίδια με αυτή του ΔΝΤ: εάν οι δύο κυριότερες τράπεζες δεν έχουν πλέον ένα βιώσιμο μοντέλο, τις ζημίες θα έπρεπε να τις επωμιστούν οι μέτοχοί τους (. . .). Αλλά οι (Κύπριοι) αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Έχω επίγνωση της ευθύνης μου για την σταθερότητα του ευρώ, αλλά εάν λαμβανόταν μια κακή απόφαση, αυτό θα ήταν κακό για το ευρώ», τόνισε.  «Η Κύπρος σε κάθε περίπτωση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο. Και αυτό δεν οφείλεται στην ευρωπαϊκή ακαμψία, αλλά σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο δεν λειτουργεί πλέον», ανέφερε ο Σόιμπλε.

Πηγή: Σίγμα

Σχόλιο Παραπολιτικής: Η επόμενη ημέρα της σταθεροποίησης της Κύπρου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την κυβέρνηση της Κύπρου με το Νίκο Αναστασιάδη στο ρόλο του μοιραίου προσώπου.