Προς υποβάθμιση οι κυπριακές τράπεζες από τον οίκο Fitch

19.3.13


Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι έθεσε το αξιόχρεο της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας υπό παρακολούθηση, με προοπτική την υποβάθμισή του (Rating Watch Negative), ως αποτέλεσμα των κινδύνων που προκύπτουν από την πρόθεση επιβολής ζημιών στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

Οι ζημιές αυτές, όπως σημειώνει ο Fitch, αποτελούν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε.......στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, που είναι προϋπόθεση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 10 δισ. ευρώ στην Κύπρο.

Το καθεστώς της παρακολούθησης (negative watch) θα λυθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η κυπριακή Βουλή για τα παραπάνω έκτακτα μέτρα, κάτι που μπορεί να συμβεί από σήμερα, σημειώνει ο Fitch. Η οριστικοποίηση τέτοιων σημαντικών ζημιών για τους καταθέτες θα αποτελέσει περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default, RD) με βάση τους ορισμούς του Fitch και στην περίπτωση αυτή το αξιόχρεο των τραπεζών (Issuer Default Rating, IDR) θα υποβαθμισθεί στη βαθμίδα "RD", αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: Σίγμα

Σχόλιο Παραπολιτικής:  Απόλυτα αναμενόμενη  εξέλιξη. Η απόφαση του Eurogroup «εξαφάνισε» μέσα  μια νύχτα το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.