Με το βλέμμα στον ανασχηματισμό το ΠΑΣΟΚ

4.4.13

Δεδομένη πρέπει πλέον να θεωρείται η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει πιο ενεργά στην κυβέρνηση συνεργασία υπό τον Αντώνη Σαμαρά, μετά από τους τελευταίους μήνες του αυτο-αποκλεισμού του.

Χρειάστηκε αρκετός καιρός για να συνειδητοποιήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος πόσο καταστροφική ήταν η απόφαση μη συμμετοχής του κόμματος με πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση, καθώς εδώ καιρό το ΠΑΣΟΚ εισπράττει τη φθορά των...



...δύσκολων αποφάσεων της κυβέρνησης και ο Αντώνης Σαμαράς καρπώνεται τα όποια οφέλη προκύπτουν από τα όσα κάποιοι αντιλαμβάνονται ως «στάση υπευθυνότητας».

Ο ανασχηματισμός έχει σχεδόν ήδη προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες τις αποχώρησης της τρόικας, δηλαδή προς το τέλος του Απριλίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει και πετύχει την παραμονή του κ. Τσαυτάρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και του κ. Κούρκουλα στο υπουργείο Εξωτερικών. Αμφίβολη θεωρείται η παραμονή Ελευσινιώτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κατά τα λοιπά, εξαιρετικά πιθανή μοιάζει η αντικατάσταση του Ευάγγελου Λιβιεράτου από τον Γιάννη Μανιάτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον τελευταίο να έχει πετύχει να θεωρείται ειδικός για ζητήματα εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου.

Μυστήριο καλύπτει την προσωπική αξιοποίηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να αρνείται μεν να αναλάβει θέση διακοσμητικού αντιπροέδρου αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήταν αρνητικός να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργείο Εξωτερικών. Το πιθανότερο είναι πάντως να μην συμμετάσχει ο ίδιος στη νέα κυβέρνηση.

Τις υπόλοιπες θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καλύψουν στελέχη όπως η Φώφη Γεννηματά και ο Πάρις Κουκουλόπουλος ενώ αρκετά πιθανή είναι και η αξιοποίηση νεότερων στελεχών όπως του Συμεών Κεδίκογλου.

Τέλος, εξαιρετικά πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε κάποιο αναπτυξιακό υπουργείο, χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να μπορεί κάποιος να αναφερθεί με σιγουριά σε πρόσωπα διαθέσιμα και κατάλληλα να αναλάβουν.