« Η δήθεν υπεράσπιση του δημόσιου τομέα ήταν η υπεράσπιση του πελατειακού κράτους»

25.4.13

Ο Φώτης Γεωργελές έχει υπογράψει μερικά από τα καλύτερα άρθρα για την ελληνική κρίση και δεν θα μπορούσε παρά να είναι ξανά αυτός που θα βάλει τα πράγματα στη θέση του για τα όσα τρελά επιλέγουν τα πολιτικά κόμματα «προστατεύοντας» τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το σημερινό του άρθρο:

Τέσσερα χρόνια υποτίθεται ότι έδιναν μάχες για να προστατεύσουν τους Δ.Υ. από την κρίση. Υπεράσπιζαν......στ’ αλήθεια το πελατειακό κράτος εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. Κατηγορούσαν όσους έλεγαν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο δημόσιο ως νεοφιλελεύθερους και ανάλγητους. Απέκρουσαν κάθε μεταρρύθμιση, κάθε εξυγίανση, κάθε εκλογίκευση της κρατικής μηχανής. Στ’ αλήθεια υποστηρίζουν τη διαφθορά, την αργομισθία, τη μετριοκρατία, την κομματοκρατία.

Αντί να εξηγήσουν στους δημόσιους υπαλλήλους και να τους κινητοποιήσουν στην εξυπηρέτηση της κοινωνίας που χειμάζεται από την κρίση, διέλυσαν τον δημόσιο τομέα πολλαπλασιάζοντας το αντίκτυπο της κρίσης. Καταστρέφοντας συγχρόνως και τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. Τους έκαναν φτωχούς συνταξιούχους, εργαζόμενους με χαμηλό μισθό, τώρα τους απολύουν και στο τέλος. Πάντα για το καλό τους.

Αυτή ήταν η πολιτική των Κομμάτων του Δημοσίου και των συνδικαλιστών τους. Η δήθεν υπεράσπιση του δημόσιου τομέα ήταν υπεράσπιση του πελατειακού κράτους. Τώρα που όσα προφήτευαν όλοι οι κατασυκοφαντημένοι ως «εχθροί του λαού» έγιναν, οι Δ.Υ. ίσως πρέπει να ξανασκεφτούν όσα άκουγαν όλα αυτά τα χρόνια.

Διαβάστε το ολόκληρο εδώ.