Ερευνητικό πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

3.4.13

Ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα για τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.



«Αν συνεχίσουμε να κάνουμε τολμηρά...



...βήματα, είμαι βέβαιος πως η Αμερική θα συνεχίσει να είναι ο ηγέτης του κόσμου προς αυτό το νέο σύνορο που είναι η κατανόηση των λειτουργιών του ανθρώπου», ανέφερε ο Ομπάμα σε μήνυμά του στο Twitter, λίγο προτού παρουσιάσει από τον Λευκό Οίκο την Πρωτοβουλία BRAIN.

Ο αμερικανός Πρόεδρος παρουσίασε το ΒRAIN Initiative (Πρωτοβουλία για την Έρευνα του Εγκεφάλου με Προωθημένες Καινοτόμες Νευροτεχνολογίες). Είναι ένα πρόγραμμα που θα εγκαινιαστεί το 2014 με χρηματοδότηση 100 εκατ. δολαρίων για το πρώτο έτος και το οποίο - όπως λέγεται - δεν θα συμβάλλει μόνο στην αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας αλλά θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης.

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και στην ίαση σοβαρών νευρολογικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτζχάιμερ. Σημειώνεται ότι πριν από περίπου δύο μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει τη χρηματοδότηση ενός αντίστοιχου δεκαετούς προγράμματος, με το κολοσσιαίο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Πηγή: Τα ΝΕΑ