«Να μην μείνει η Ελλάδα απλός καταναλωτής φωτοβολταϊκών συστημάτων, υπάρχουν ευκαιρίες»

22.5.13

«Η ΕΕ, αλλά και η Ελλάδα, οφείλουν να επενδύσουν στην εγχώρια ανάπτυξη των ΑΠΕ» δηλώνει ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς από το Στρασβούργο.

Υπέρ ενός πιο ενισχυμένου ρόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα για την περίοδο μετά το 2020 τάχθηκε το ΕΚ υπερψηφίζοντας στην...


...Ολομέλεια του Στρασβούργου την έκθεση που παρουσιάζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τις ΑΠΕ στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για την επέκταση των ενεργειακών και κλιματικών στόχων πέραν του 2020, η έκθεση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει στόχους και ορόσημα για την περίοδο ως το 2050, και να εξετάσει τη θέσπιση ενός δεσμευτικού στόχου για το 2030 βάσει μιας αξιολόγησης επιπτώσεων.

Η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών τάχθηκε κατά της θέσπισης δεσμευτικού στόχου της τάξης του 40-45% για το 2030, θεωρώντας ότι ο ορισμός συγκεκριμένου ποσοτικού στόχου χωρίς σχετική μελέτη επιπτώσεων και τις απαραίτητες προϋποθέσεις όσον αφορά υποδομές και δίκτυα είναι πρώιμος και μη τεκμηριωμένος.

Η έκθεση καλεί ακόμη την Επιτροπή να αξιολογήσει τις δυνατότητες ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού προώθησης των ΑΠΕ δεδομένου ότι η συνύπαρξη 170 διαφορετικών εθνικών συστημάτων δημιουργεί δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και στις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας. Τονίζει, επίσης, την ανάγκη εκσυγχρονισμού των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ -οι μισοί από τους οποίους εκτιμάται ότι είναι παρωχημένοι- για την καλύτερη διασύνδεση και ενσωμάτωση των ΑΠΕ.

«Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου επιβεβαιώνει την ισχυρή βούληση της ΕΕ για ένα βιώσιμο μέλλον και μια «ενεργειακά ανεξάρτητη» Ευρώπη. Οι ΑΠΕ θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, τόσο για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, όσο και για την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης μέσω της δημιουργίας και προώθησης νέων βιομηχανικών κλάδων και θέσεων εργασίας» δήλωσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ.

«Παρόλο που η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών, απειλείται σοβαρά από τρίτες χώρες, και ιδίως την Κίνα, και κινδυνεύει να αντικαταστήσει την τωρινή της εξάρτηση από αραβικό πετρέλαιο και ρωσικό φυσικό αέριο με μια εξάρτηση από κινεζική τεχνολογία ΑΠΕ. Με την τεχνογνωσία, τις θέσεις εργασίας και κυρίως το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό να μεταφέρονται στην Κίνα, το όραμα της ΕΕ για μια ενεργειακά αυτόνομη, ορθολογικά οργανωμένη και βιώσιμη Ενεργειακή Ένωση μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ οφείλει να επενδύσει στην εγχώρια ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και να επιδιώξει στενή επιστημονική συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους, και ιδίως με τις χώρες BRICS, που κάνουν άλματα στις σχετικές τεχνολογίες» συνέχισε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, ο κ. Τσουκαλάς πρόσθεσε ακόμη: «Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Δεν πρέπει να παραμείνει απλός καταναλωτής πανάκριβων φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννητριών, αλλά να αναλάβει ενεργό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα.

Για μια χώρα που εμφανίζει τον υψηλότερο βαθμό ενεργειακής εξάρτησης στην ΕΕ, εισάγοντας το 72% των ενεργειακών αναγκών της, η ανάπτυξη εγχώριων ΑΠΕ παρουσιάζει τεράστια ευκαιρία όχι μόνο για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για την ενίσχυση της θέσης της στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα μέσω εξαγωγών καθαρής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο, διαπιστώνουμε σήμερα, με σκληρό τρόπο, τις οδυνηρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία αλλά και το περιβάλλον η ανερμάτιστη πολιτική της αποκαλούμενης «πράσινης ανάπτυξης» που άκριτα ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, η οποία ξεκίνησε με μηχανισμούς διανομής επιδοτήσεων και κατέληξε σε στρατιές εγκλωβισμένων παραγωγών ενέργειας.

Το δυναμικό παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτει η Ελλάδα είναι εξαιρετικό, ωστόσο, ο ήλιος και άνεμος δεν φτάνουν για να δημιουργήσουν βιώσιμες ενεργειακές λύσεις.
Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο που θα καλύπτει όλες τις πηγές ενέργειας, χρειάζονται επενδύσεις σε έξυπνα δίκτυα και υποδομές, επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Χρειάζονται λύσεις τολμηρές, αλλά και οικονομικά βιώσιμες, που θα ταιριάζουν με την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η χώρα για να περάσει σε ένα συνολικά βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.»