Την είσοδο των πολυεθνικών στα σχολεία βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τον μαθητικό διαγωνισμό της Google

15.5.13

Το Doodle 4 Google είναι ένας διαγωνισμός της Google στο πλαίσιο του οποίου μαθητές ελληνικών σχολείων κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και να επανασχεδιάσουν το λογότυπό της. Να το σχέδιο που κέρδισε και κόσμησε χθες το Google.gr:

Θα μπορούσε ένα κόμμα να διαφωνήσει έντονα με έναν τέτοιο διαγωνισμό; Θα μπορούσε ένας βουλευτής να καταθέσει...



...ερώτηση στη Βουλή για το θέμα; Ναι, δυστυχώς στην Ελλάδα όλα γίνονται.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, έσπευσε να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή με το που ανακοινώθηκε η στήριξη του διαγωνισμού από το Υπ.Παιδείας τονίζοντας ότι οι μαθητές μετατρέπονται σε «διαφημιστές πολυεθνικών εταιρειών»!

Αναλυτικά η ερώτηση:


1/04/2013

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

            Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο υλοποίησης προγραμμάτων στα δημόσια σχολεία της χώρας με χορηγία εταιρειών ιδιωτικών συμφερόντων με την υποστήριξη μάλιστα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Παρατίθενται συγκεκριμένα παραδείγματα:

Με την εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ.26317/Γ7/26/02/2013 του Υπουργείου Παιδείας προς τις σχολικές μονάδες α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, γνωστοποιήθηκε η διοργάνωση από την εταιρεία Google του διαγωνισμού «Doodle4Google» που τελεί υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Π.Θ.Α.  και απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων της χώρας. Θέμα του διαγωνισμού είναι ο σχεδιασμός από μαθητές του λογότυπου της “Google”, με θέμα «Η Ελλάδα μου».

Επιπρόσθετα, με τις εγκυκλίους Αρ.Πρωτ.29282/Γ4/01-03-2013 και 29280/Γ4/01-03-2013 του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. επεκτείνεται το πρόγραμμα αξιολόγησης της σωματικής διάπλασης και των συνηθειών διατροφής των μαθητών των Γ΄ και Ε΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου τη χρονική περίοδο 2008-2011, στους μαθητές των νηπιαγωγείων και όλων των τάξεων των Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας, με την ονομασία Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. (Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και χρηματοδοτείται από τον Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ για το διάστημα 2013-2017. Το ίδιο πρόγραμμα παλιότερα χρηματοδοτήθηκε από πολυεθνικές εταιρείες αναψυκτικών και τροφίμων και μάλιστα αξιοποιείται επικοινωνιακά για διαφημιστικούς λόγους στο δικτυακό τόπο της μίας εξ αυτών. Ας σημειωθεί ότι για τη γενίκευση του προγράμματος, το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. επικαλείται την Παράγραφο 6, του άρθρου 4 του Φ.Ε.Κ. 1139/28-7-2010, (Φυσική Αγωγή, Δείκτες Κινητικής και Σωματικής Ανάπτυξης), όπου αναφέρονται οι δράσεις στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία με ΕΑΕΠ, οι οποίες όμως δεν εντάσσονται στα αναλυτικά προγράμματα των Δημοτικών χωρίς ΕΑΕΠ, ούτε των Γυμνασίων, ενώ καλούνται οι εξαθλιωμένες οικονομικά σχολικές μονάδες να αναλάβουν τα έξοδα αγοράς του εξοπλισμού για την υλοποίηση του προγράμματος.

Επειδή δεν νοείται να καλεί το Υπουργείο Παιδείας τους μαθητές των σχολείων της χώρας να συμμετέχουν σε διαγωνισμό δημιουργίας λογότυπου εταιρείας, προτρέποντας τους να  λειτουργούν σαν διαφημιστές πολυεθνικών,

Επειδή είναι απαράδεκτο να υποκαθιστούν ιδιωτικές εταιρείες  τη συνταγματική  υποχρέωση της Πολιτείας για παροχή δημόσιας δωρεάν παιδείας, ενώ γεννώνται εύλογα ερωτήματα ως προς τους πραγματικούς σκοπούς του προγράμματος ΕΥΖΗΝ και ως προς το πώς θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα που θα συλλεχθούν και παράλληλα προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο να διαρρεύσει σε ιδιωτικές εταιρίες η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί και θα αφορά ολόκληρο το μαθητικό πληθυσμό της χώρας,

Επειδή πρέπει να τερματιστεί η παράδοση των δημόσιων σχολείων στις δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των μαθητών από παρόμοιες προωθητικές ενέργειες εταιρειών ιδιωτικών συμφερόντων και για τη διασφάλιση της αποσύνδεσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από προγράμματα χρηματοδοτούμενα από ιδιωτικές επιχειρήσεις;

Το θέμα φυσικά κάλυψε πρόθυμα και στους ανάλογους τόνους και η Αυγή.


Καλώς ήρθατε στο «αριστερό», «λαϊκό» και «προοδευτικό» Μεσαίωνα του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα θα γίνουν για το καλό σας, για να φύγουν οι πολυεθνικές του διαβόλου.