Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην ΑΜΚ της ΕΤΕ

4.6.13

Το ζήτημα της μη συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θέτει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κατεπείγουσα ερώτηση της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ανακοινώθηκε ήδη ότι η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε την αύξηση του Κεφαλαίου της. Δεν επιτρέπεται όμως στα ασφαλιστικά ταμεία να συμμετάσχουν σ' αυτήν.

Ρωτά παράλληλα την Επιτροπή...



...γιατί τα συνταξιοδοτικά ταμεία αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες επενδυτές κατά τη διάρκεια του PSI και ως ιδρύματα του δημόσιου τομέα κατά την αύξηση κεφαλαίου;

Τέλος ρωτά αν ή μη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία και αν θα προκύψουν προβλήματα για την ανακεφαλαιοποίση σε ενδεχόμενη προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Η ίδια δήλωσε σχετικά:

Oταν μιλάμε για τη βιωσιμότητα των ταμείων, καλό θα ήταν να θέσουμε το θέμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη συμμετοχή των ταμείων σε αυτήν. Για να το πούμε απλά, ενώ στο PSI (κούρεμα) τα ταμεία ήταν «ιδιώτες», αν και η αγορά ομολόγων ήταν υποχρεωτική, ενώ έχασαν οι εργαζόμενοι τις αποταμιεύσεις τους, στην ανακεφαλαιοποίηση λογίζονται ως «δημόσιο» και πρέπει να χάσουν την όποια υπεραξία θα έχουν οι μετοχές τους και τα warrants στο άμεσο μέλλον. Είναι αμφίβολο, αν επιλογές σαν τις παραπάνω εξυπηρετούν στην ουσία το δημόσιο συμφέρον.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Θυμίζω ότι σοβαρές επιφυλάξεις για τη γενικότερη διαχείριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής έχει διατυπώσει και ο Στέφανος Μάνος (εδώ).

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, τόσο που τα συστημικά ΜΜΕ κάνουν ό,τι δεν ξέρουν τίποτα.