Η άποψη μου για τον Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα καλή, κρίνοντας κυρίως από τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης που πέτυχε αλλά και...
...από τη λαϊκή αποδοχή που έχει, διατηρώντας το αξίωμα του πρωθυπουργού εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια.
Πριν χαθώ στα επιπόλαια σχόλια που πάντα συνοδεύουν την κάλυψη τέτοιου τύπου εξεγέρσεων, αποφάσισα να μάθω περισσότερα πράγματα για την τουρκική κοινωνία αλλά και για το πρόσωπο του Τούρκου πρωθυπουργού.
Ομολογώ ότι τα διάφορα που διάβασα με εξέπληξαν αρνητικά, πόσο μάλλον από τη στιγμή που στη διεθνή βιβλιογραφία κι αρθρογραφία έχουν καταγραφεί εδώ και καιρό. Σταχυολογώ μερικά από αυτά, εκτιμώντας ότι θα φανούν χρήσιμα στην προσπάθεια όλων μας να αποκωδικοποιήσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις.
1. Προκλητικός πλουτισμός. Σύμφωνα με τη Wikipidia, o Ερντογάν είναι ο καλύτερα αμειβόμενος πολιτικός στον κόσμο κερδίζοντας 989.00 δολάρια τον μήνα! Η συνολική του περιουσία εκτιμάται περίπου στα 950 εκατομμύρια δολάρια. Συζητήσεις προκαλεί και η υπερπολυτελής ζωής του γιου του Ερντογάν, Μπουράκ, ο οποίος διαθέτει πολυτελές γιοτ αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά κι μια εντυπωσιακή έπαυλη αξίας 391 εκατομμυρίων δολαρίων!
2. Λογοκρισία. Λόγω των αντιδράσεων, κάθε αναφορά στον γιο του Ερντογάν εντός της Τουρκίας λογοκρίνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχετικό λήμμα από την τουρκική έκδοση της Wikipedia έχει διαγραφεί!
3. Συλλήψεις δημοσιογράφων και χειραγώγηση των ΜΜΕ. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκιά κατρακυλά στην κατάταξη των χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου. Το 2013 βρέθηκε στη 154η θέση μεταξύ των 179 χωρών της λίστα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (εδώ). Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera το 2012 βρίσκονταν τουλάχιστον 100 δημοσιογράφοι στις φυλακές της Τουρκίας. Το 2011, το Ευρωπαϊκό Δικαστήρια για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έλαβε 9.000 σχετικές καταγγελίες έναντι 6.500 το 2009.
4. Περιοριστικά μέτρα για το αλκοόλ. Το κυβερνών κόμμα έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει νέα περιοριστικά μέτρα για το αλκοόλ, όπως την απαγόρευση κάθε διαφήμισης για τα αλκοολούχα ποτά. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την απαγόρευση στις ποτοποιίες να είναι χορηγοί διαφόρων εκδηλώσεων, τον περιορισμό των σημείων πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ και την υποχρέωση επικόλλησης ετικετών στα ποτά που να υπενθυμίζουν την βλαπτικότητα του αλκοόλ στην υγεία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ένας θρησκευόμενος μουσουλμάνος που δεν πίνει ούτε καπνίζει, ανακήρυξε πολύ πρόσφατα το αϊράν (ξινόγαλα), εθνικό ποτό των Τούρκων.Πρόσφατα πάλι, οι εθνικές αερογραμμές Turkish Airlines κατήργησαν το αλκοόλ στις εσωτερικές πτήσεις.
5. Απαγόρευση...φιλιών. Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, περίπου 200 άτομα φιλήθηκαν το Σάββατο στο μετρό της Άγκυρας αψηφώντας μια ανακοίνωση της διεύθυνσης που ζητούσε από τους επιβάτες να ενεργούν σύμφωνα με τους ηθικούς κανόνες επειδή οι κάμερες ασφαλείας του μετρό εντόπισαν ένα ζευγάρι να φιλιέται.
6. Η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια...και τα άτομα αυτά πρέπει να λάβουν και κάποια ειδική περίθαλψη. H δήλωση ανήκει μάλιστα σε γυναίκα υπουργό, αρμόδια για θέματα γυναικών και οικογένειας.
Αντί επιλόγου και κάποιου άλλου σχολίου, παραθέτω το σχόλιο στο Facebook του επίκουρου καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγή Παναγιωτόπουλου:
Δεν γίνεται να έχεις επί χρόνια 7-9% αύξηση του ΑΕΠ και να μην αφήνεις τον κόσμο να φιλιέται...