Ντόρα Μπακογιάννη: Να μετρηθούμε, να ψηφίσουμε και να τελειώνουμε

13.6.13

Kατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε το λόγο και είπε το εξής απλό:

Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να πω τα εξής. Παρεμβαίνω, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η συζήτηση δεν τιμά το Κοινοβούλιο. Και δεν το τιμά, κύριε Πρόεδρε, γιατί αν στην Ελλάδα δεν δικαιολογείται η άγνοια νόμου, η άγνοια του Συντάγματος από Βουλευτές δεν δικαιολογείται.

Δεν είναι δυνατόν να είμαστε μιάμιση ώρα εδώ και να...



...παρακολουθούμε μία επιχειρηματολογία περί δεδηλωμένης, όταν όλοι γνωρίζουν πώς υπάρχει δεδηλωμένη και πώς αίρεται η δεδηλωμένη, κύριε Μαριά. Άρα, αντί να πολυλογούμε, δεν έχει παρά να υποβάλει πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει τον αριθμό των Βουλευτών, να συνυπογράψετε, μια που συμφωνείτε συνήθως με τον ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσετε, να μετρηθούμε, να ψηφίσουμε και να τελειώνουμε.

Και να πω και μία φράση στον κ. Βουδούρη, που μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής. Να πάρει η ευχή, όμως, κύριε Βουδούρη, εμείς που ψηφίσαμε αυτήν την Κυβέρνηση και ψηφίσαμε αυτήν την προγραμματική συμφωνία, ενδεχομένως μπορούμε να σηκωθούμε και να πούμε ή να κάνουμε κριτική για το αν τηρείται ή δεν τηρείται η συμφωνία. Αυτοί που δεν ψήφισαν την προγραμματική συμφωνία, δεν ψήφισαν αυτή την Κυβέρνηση, ούτως ή άλλως απέναντι είναι, κύριε Βουδούρη. Να τελειώνουμε λοιπόν, να ψηφίσουμε τις άρσεις ασυλίας. 

Από εκεί και πέρα, υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία. Κατατίθενται, λέει, νομοσχέδια από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κλπ. Να ψηφίσουμε με βάση την κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά τουλάχιστον να σεβαστούμε τους εαυτούς μας και να μην δηλώνουμε επί μιάμιση ώρα ότι δεν έχουμε διαβάσει το Σύνταγμα, αφού μας το δίνει τζάμπα η Βουλή.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Είναι παράδοξο αλλά μια βουλευτής της συμπολίτευσης κάνει την πιο σωστή επισήμανση για την τακτική που θέλει να ακολουθήσει η αντιπολίτευση.

Είναι απλά (θεσμικά) μαθηματικά: Τα νούμερα βγαίνουν, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση. Ας αποφασίσουν.