ΟΗΕ: Το Ισραήλ βασάνισε και χρησιμοποίησε ως ανθρώπινες ασπίδες παιδιά από την Παλαιστίνη

20.6.13

Ένα από τα πλέον σοβαρά επεισόδια στην πολυετή σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες καθώς οργάνωση του ΟΗΕ καταγγέλλει το Ισραήλ για τον βασανισμό παιδιών από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.


Οι αρχές αρνούνται τακτικά στα παιδιά από την Γάζα και την Δυτική Όχθη την εγγραφή της γέννησής τους στα μητρώα και την πρόσβασή τους...



...στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε αξιοπρεπή σχολεία και σε καθαρό νερό, καταγγέλλει η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε έκθεση που συνέταξε μετά την εξέταση 10ετούς περιόδου από το 2002.

«Παιδιά Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό και την αστυνομία υποβάλλονται συστηματικά σε ταπεινωτική μεταχείριση και συχνά σε βασανιστήρια, ανακρίνονται στα εβραϊκά, μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν και υπογράφουν ομολογίες στα εβραϊκά προκειμένου να αφεθούν ελεύθερα», προστίθεται στην έκθεση.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε σε έκθεση της UNICEF τον Μάρτιο για την κακομεταχείριση ανήλικων Παλαιστινίων και υπέβαλε το ερώτημα αν η έρευνα αυτή της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού αφορά νέα έρευνα.

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής εδώ κι αυτό του Reuters εδώ.