Ραγκούσης: Οι δυνάμεις του παλαιοκομματισμού να πάψουν να εμποδίζουν τις ένοπλες δυνάμεις

7.6.13

Παραθέτω τη δήλωση πρώην Αν.Υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ραγκούση στο OnAlert για την καθυστέρηση εφαρμογής του νέου συστήματος μεταθέσεων-αποσπάσεων στις ένοπλες δυνάμεις:

Μέχρι σήμερα έχω αποφύγει συνειδητά κάθε δημόσια τοποθέτηση σε θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Όμως πλέον, μπροστά στον ορατό κίνδυνο να ματαιωθεί μία πολύ σημαντική αλλαγή, είμαι......υποχρεωμένος να δηλώσω τα παρακάτω γιατί αυτό επιβάλει το συμφέρον των ίδιων των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας .

Πριν από ένα χρόνο και πλέον , με συγκεκριμένη  υπουργική απόφαση προβλέψαμε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα τοποθετήσεων-μεταθέσεων- αποσπάσεων . Η συγκεκριμένη αυτή απόφαση χωρίς κανένα λόγο ουσίας δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί.

Το σημαντικό είναι ότι πριν η απόφαση εκδοθεί τέθηκε σε επαρκή διαβούλευση. Έλαβαν γνώση όλα τα στελέχη σε όλες τις μονάδες ανά την επικράτεια και κατέθεσαν τις απόψεις  και τις παρατηρήσεις τους . Μαζί με τα οικεία επιτελεία και σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε όπλου έγινε η τελική επεξεργασία της απόφασης ώστε να μην υπάρξει καμία έκπτωση στην αποτελεσματικότητα και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Η νέα απόφαση ,μεταξύ άλλων,προβλέπει και καθιερώνει:

-τα κοινωνικά κριτήρια στο σύστημα μεταθέσεων- τοποθετήσεων (χρόνια προβλήματα υγείας των στελεχών και των οικείων τους, συνυπηρετήσεις με συζύγους που δεν μπορούσαν αντικειμενικά να μετατεθούν κοκ )

- τη δικαιότερη μοριοδότηση των στελεχών, ανάλογα της θέσης και της μονάδας τοποθέτησης

- την αντικειμενικότητα των κριτηρίων τοποθέτησης εξωτερικού (πτυχία, γλωσσομάθεια, γνώσεις )

-την ορθολογική και δίκαιη τοποθέτηση  στελεχών σε μονάδες εκστρατείας

-ότι όλες  οι θέσεις διαφανώς προκηρύσσονται 8 μήνες περίπου από την περίοδο μεταθέσεων, ώστε όλοι να γνωρίζουν ποιές θέσεις θα είναι διαθέσιμες και ποια τα προσόντα στελέχωσής τους.

Καμία περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση του νέου συστήματος τοποθετήσεων -μεταθέσεων-αποσπάσεων δεν δικαιολογείται και δεν συγχωρείται.

Το ανθρώπινο δυναμικό των ένοπλων δυνάμεων της χώρας επιτέλους αξίζει μία αξιοκρατική και αποκομματικοποιημενη αντιμετώπιση . Δικαιούται να φύγει από το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της αδιαφάνειας.

Οι δυνάμεις με την παλαιοκομματική νοοτροπία του χθες να πάψουν να εμποδίζουν όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις να μεταβούν σε μια νέα εποχή που κανόνας θα είναι η δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση , η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά ιδιαίτερα στις συνθήκες της σημερινής οικονομικής κρίσης