Σούπερ σκάνδαλο κατασκοπίας αμερικανικών υπηρεσιών ταράζει την ΕΕ

30.6.13

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει εξηγήσεις από αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με πολύκροτο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που αναφέρει ότι η Ε.Ε. είναι στόχος κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων από τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε την Κυριακή, εκπρόσωπος τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


«Ήλθαμε αμέσως σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες και ζητήσαμε εξηγήσεις για τις......πληροφορίες αυτές. Μας είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών που δημοσιεύθηκαν χθες και ότι θα μας απαντήσουν», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται ως πηγή έγγραφα που του παρέδωσε ο φυγάς πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με έγγραφο του Σνόουντεν, που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2010 και φαίνεται να έχει περιέλθει, εν μέρει τουλάχιστον, σε γνώση του Der Spiegel, οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, ενώ, επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας.

Για «τεράστιο σκάνδαλο» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ εδώ, το άρθρο του Der Spiegel εδώ, το ρεπορτάζ της Deutsche Welle εδώ.