Το 14% των γυναικών ηλικίας 20-24 ετών της Τουρκίας παντρεύτηκαν πριν τα 18 τους

4.6.13

Τα νεότερα στοιχεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους αναγκαστικούς και πρόωρους γάμους στην Τουρκία, ζήτησε να πληροφορηθεί η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου, κατά την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

΄Oπως σημείωσε στην απάντησή του ο αρμόδιος επίτροπος Fule, με βάση τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και, κυρίως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού από το 2011 του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημογραφία (UNFPA), προκύπτει ότι περίπου το 14% των γυναικών ηλικίας 20-24 ετών παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών και το 5.1% του συνόλου...



...των γεννήσεων αφορούν κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών. Ο επίτροπος Fule αναγνώρισε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν επίγνωση του προβλήματος και εκτίμησε ότι σημαντικές αλλαγές θα μπορούσε να επιφέρει η θέσπιση νέου νόμου για την προστασία των γυναικών και των μελών της οικογένειας από τη βία, όπως επίσης και η επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (2012-2016).

Ο Επίτροπος Fule δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, ότι η Τουρκία, ως χώρα που διαπραγματεύεται την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να εξασφαλίζει τη συμμόρφωσή της με τα πολιτικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των οποίων κρίσιμο μέρος είναι τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων, ενώ υπενθύμισε ότι η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας με έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (IPA).

Η κα. Γιαννάκου, από την πλευρά της, τόνισε για άλλη μια φορά ότι μεγάλη σημασία για την ανατροπή της κατάστασης έχει η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η μόρφωση των νεαρών γυναικών, εφόσον κυρίως φτωχά και αμόρφωτα κορίτσια υποχρεούνται με μεγαλύτερη συχνότητα στη σύναψη αναγκαστικού γάμου. Συμφώνησε δε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιταγή για συνεχή συμμόρφωση της Τουρκίας στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, σεβασμό ουσιαστικό και πραγματικό προκειμένου η χώρα να συνεχίζει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.