Ο Γιάννης Μιχελάκης καμαρώνει ως υπουργός για κάτι που πολέμησε ως αξιωματική αντιπολίτευση

24.7.13

Με χθεσινό δελτίο Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας «στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά την σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και της αναδιάρθρωσης του δημοσίου».

Το επικοινωνιακό επιτελείο του υπουργού φρόντισε επίσης να διοχετεύσει στον Τύπο ότι η εν λόγω αναδιάρθρωση είχε αναγγελθεί το 2010 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Πράγματι, η αναδιάρθρωση της Γ.Γ. Ισότητας......είχε αναγγελθεί το 2010.

Έγινε τίποτα από τότε; Και αν όχι, γιατί;

Λοιπόν, όντως έγινε. Ξεκίνησε επί κυβέρνησης Παπανδρέου μία κοπιώδης προσπάθεια για την αναδιάρθρωση του συνόλου των δομών των υπουργείων η οποία κατέληξε στην κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου - το Μάρτιο του 2012, επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου - ένα σχέδιο νόμου-μαμούθ, 900 και πλέον σελίδων, το οποίο αφορούσε σε 11 από τα 15 τότε υπουργεία!

Στο tovima.gr μπορεί να βρείτε την αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο , μειώσεις υπηρεσιών και την έκθεση συνεπειών της ρύθμισης .

Με λίγα λόγια με εκείνο το νομοσχέδιο μειώνονταν οι οργανικές μονάδες των Υπουργείων και των φορέων που αναδιοργανώνονται (μεταξύ αυτών και η Γ.Γ. Ισότητας) σε ποσοστό που άγγιζε το 40%, κατά μέσο όρο. Ειδικότερα καταργούνταν 6 Γενικές Γραμματείες και 8 Ειδικές Γραμματείες, 12 Γενικές Διευθύνσεις, 326 Διευθύνσεις, 1 υποδιεύθυνση, 52 αυτοτελή τμήματα, 1.369 τμήματα, 83 αυτοτελή γραφεία και 317 γραφεία. Από τα πιο πάνω στοιχεία προέκυπτε ότι καταργούνταν περίπου το 1/3 των Διευθύνσεων, αυτοτελών ή μη τμημάτων και σχεδόν το σύνολο των αυτοτελών ή μη γραφείων.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 19 Μαρτίου 2012 με τη σύμφωνη γνώμη των τότε υπουργών της Ν.Δ., αφού π.χ. στο νομοσχέδιο περιλαμβανόταν και το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών υπό τον Βορίδη, που είχε προσχωρήσει στη Ν.Δ..

Παρόλα αυτά, στις 21 Μαρτίου η ΝΔ μπλοκάρει την συζήτηση του νομοσχεδίου (εδώ). Ενάμιση χρόνο μετά, ο υπουργός κ. Μιχελάκης πανηγυρίζει ότι αναδιαρθρώνει τη Γ. Γ. Ισότητας...