WWF: Μια «επιτυχία», μια αύξηση 247% για τα νοικοκυριά και μια μείωση 40% για τη βιομηχανία

28.7.13

Στις 26 Απριλίου ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μ. Παπαγεωργίου, ανακοίνωσε το πάγωμα των λογαριασμών της ΔΕΗ για τους οικιακούς καταναλωτές, έπειτα από συντονισμένες και επιτυχημένες ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης


Λίγες εβδομάδες αργότερα, αργά το βράδυ της Παρασκευής 19 Ιουλίου, τα νοικοκυριά ενημερώνονταν για αύξηση στους...



...λογαριασμούς ρεύματος από την «πίσω πόρτα», δηλαδή μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), ενώ η πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης, σχεδόν αβίαστα, στοχοποίησε για αυτήν την αύξηση τις «ακριβές» Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τί είχε προηγηθεί; Είχε πράγματι αυξηθεί το κόστος της ηλιακής ακτινοβολίας ή μήπως πνοής των ανέμων; Όχι. Η ίδια η κυβέρνηση είχε φροντίσει με συντονισμένες, πραγματικά αυτήν τη φορά, ενέργειες να μεταφέρει το κόστος το οποίο έπρεπε να πληρώνει η ρυπογόνος βιομηχανία στα ελληνικά νοικοκυριά.

Μετά τη μερική κατάρρευση του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων (ETS), θερμοί υποστηρικτές της οποίας ήταν η ελληνική κυβέρνηση, οι Έλληνες ευρω-βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και η πλειοψηφία εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, η χώρα μας θα χάσει έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ μόνο για το 2013, τα οποία όφειλε να πληρώσει η βιομηχανία και η ΔΕΗ για τα εκατομμύρια τόνων CO2 που εκπέμπουν. Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2013, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πανηγυρικά την αναστολή του τέλους ΕΡΤ για την προστασία των καταναλωτών, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει πως ένα ποσό από αυτά (περίπου €70 εκ.) κατευθύνονταν μαζί με τα έσοδα από το ETS, στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ, και αυτήν τη στιγμή έχει μια τρύπα στα έσοδά του της τάξης των €436 εκ.

Πώς επέλεξε η κυβέρνηση να αντικαταστήσει τα χαμένα έσοδα; Αύξησε μέσα σε έναν χρόνο (Αύγουστος 2012 - Ιούλιος 2013) την επιβάρυνση των νοικοκυριών μέσω ΕΤΜΕΑΡ κατά 247% και, ταυτόχρονα, μείωσε τη συμμετοχή της ενεργοβόρας βιομηχανίας κατά 40%. Έτσι, σήμερα, η ποσοστιαία συνεισφορά των νοικοκυριών στα προσδοκώμενα έσοδα είναι 45% και της βιομηχανίας 1,7%!

Το εντυπωσιακό είναι πως, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, εξαιτίας του ξεπερασμένου τρόπου υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ, μόλις ένα 40% από τα συνολικά έσοδα τελικά ενισχύουν τις ΑΠΕ (το υπόλοιπο ουσιαστικά επιδοτεί τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας). Το αρμόδιο Υπουργείο είχε φροντίσει, βέβαια, λίγους μήνες νωρίτερα (Νοέμβριος 2012) να βάλει χέρι και στους παραγωγούς ΑΠΕ ζητώντας τη συμμετοχή τους κατά €430 εκ. τον χρόνο στα έσοδα του ΛΑΓΗΕ ως «έκτακτή εισφορά αλληλεγγύης» - αλληλεγγύη σε ποιόν; Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ η οποία τελευταία έχει επιδοθεί σε μπαράζ διαφημιστικής καμπάνιας σε τηλεόραση, διαδίκτυο και εσχάτως στους σταθμούς μετρό, συμβάλλει μόλις κατά 4,5% στα έσοδα του ΛΑΓΗΕ (όπως οφείλει για την -έως πρότινος δωρεάν- εκμετάλλευση των λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας).

Με λίγα λόγια: η Κυβέρνηση μας καλεί να πληρώσουμε για τρύπες στο πουγκί του ΛΑΓΗΕ τις οποίες η ίδια όχι μόνο δημιούργησε αλλά και παρουσίασε ως επιτύχιες της!

Πηγή: WWF