Αίτημα στη Βουλή για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

10.8.13

Παραθέτω την πρόσφατη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος για το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Θέμα: Οικονομική διαχείριση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Επανειλημμένα δημοσιεύματα του τύπου το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο για προβλήματα οικονομικής διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

1.      Στην εφημερίδα Η Καθημερινή (19/07/2013) αναγράφεται ότι «Το Παν. Αθηνών μοιράζει περί το 1,7 εκατ. ευρώ στους διοικητικούς υπαλλήλους του για να παράγουν έργο». Πρόκειται για επιδόματα ύψους έως 1000 ευρώ από τα...

...αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Ιδρύματος προς τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ με βάση προγράμματα που η Σύγκλητος του Ιδρύματος χαρακτήρισε «αναπτυξιακά». Τα δημοσίευμα αμφισβητεί κατά πόσον τα προγράμματα αυτά είναι όντως αναπτυξιακά και απαραίτητα, αφήνει δε υπόνοιες παραποίησης των πρακτικών της Συγκλήτου.

2.      Την 20η Ιουλίου 2013 δημοσιεύεται στην Καθημερινή απάντηση του ΕΚΠΑ στο προηγούμενο δημοσίευμα σύμφωνα με την οποία «Η απόφαση για τα αναπτυξιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών με εισήγηση του πρύτανη έχει ήδη ανακληθεί από τη Σύγκλητο της 17ης Ιουλίου».  Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η «ανάκληση της απόφασης που έλαβε η Σύγκλητος στις 23 Μαΐου έλαβε χώρα μετά την επικοινωνία (την Πέμπτη) της «Κ» με τον πρύτανη» και επαναλαμβάνει τις καταγγελίες για την παραποίηση πρακτικών.

3.      Την 25η Ιουλίου 2013, η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει ότι εκτός του 1.7 εκατ. ευρώ που αποφάσισε η Σύγκλητος την 23η Μαΐου 2013 να διαθέσει από τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ για την αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είχε υποβάλει έναν μήνα πριν, την 23η Απριλίου 2013, αίτημα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια για αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος με το ποσό των 3.532.920 ευρώ το οποίο, κατά την εφημερίδα κρίθηκε ιδιαίτερα υψηλό από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» (εντάσσεται στο ΕΣΠΑ). Συνολικά δηλαδή το Πανεπιστήμιο Αθηνών φαίνεται να χρειάζεται 5,2 εκατ. ευρώ για τις διοικητικές του υπηρεσίες.

4.      Την 26η Ιουλίου 2013 δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Το ΒΗΜΑ, και συγκεκριμένα στη στήλη «Βηματοδότης» (http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=523767 ) σχόλιο σύμφωνα με το οποίο ο εισαγγελέας αρμόδιος για των έλεγχο συμβάσεων του δημοσίου απέρριψε σύμβαση του Πανεπιστημίου Αθηνών για την καθαριότητα ύψους 9 εκατ. ευρώ διότι ο μειοδοτικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε είχε φωτογραφικές διατάξεις όπως να υπάρχει «ειδίκευση στον στεγασμένο χώρο των... αποχωρητηρίων».

Επιπλέον, σε προκήρυξη της “Ενωτικής Αριστερής Παρέμβασης Εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθήνας” με τίτλο «Αλήθειες για το 500ρικο» η οποία κυκλοφορεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γίνεται αναφορά σε «γνωστό μηχανισμό ρουσφετολογίας και χειραγώγησης», σε εργαζόμενους που αντιμετωπίζονται ως «πελάτες», σε αυτούς που «έταζαν και ξαναέταζαν».

Επειδή η παραπάνω εικόνα πλήττει κατάφωρα το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου και ειδικά του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του αρχαιοτέρου πανεπιστημίου της χώρας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Εάν έχει διατάξει διαχειριστικό έλεγχο στο ΕΚΠΑ για να προσδιοριστεί

1.      κατά πόσον τα δημοσιεύματα των εφημερίδων είναι αληθή και
2.      εάν η διαχείριση των οικονομικών του Ιδρύματος είναι η δέουσα