Συμπεράσματα από τον πρώτο χρόνο διδασκαλίας ισλαμικών μαθημάτων σε σχολεία της Γερμανίας

23.8.13

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την έναρξη των πρώτων ισλαμικών μαθημάτων θρησκευτικών σε δημοτικά της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στη Γερμανία. Ο απολογισμός δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός.

Ένα δημοτικό σχολείο στο Ντούισμπουργκ-Μάρξλο, στην καρδιά του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Οι 18 μαθητές της δεύτερης τάξης «εισβάλλουν» στην αίθουσα διδασκαλίας του Χουσεΐν Σετίν. Με ένα τραγούδι υμνούν καταρχήν τον Θεό, ο οποίος εδώ ονομάζεται Αλλάχ. Στη συνέχεια ο δάσκαλος θέλει να μάθει ποιος βοήθησε τελευταία τους γονείς του με τις δουλειές του σπιτιού. Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το μάθημα που διδάσκει ο Σετίν δεν ονομάζεται πλέον ισλαμική αγωγή, αλλά...


...«ισλαμικό μάθημα θρησκευτικών». Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ήταν το πρώτο κρατίδιο που εισήγαγε το συγκεκριμένο μάθημα στα σχολεία. Έκτοτε έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος. Οι αρχικές δυσκολίες ήταν μεγάλες και οι περισσότερες παραμένουν. Στην περιοχή ζουν περίπου 100.000 μουσουλμάνοι μαθητές, εντούτοις μόλις 2.000, δηλαδή το 2% του συνόλου, μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα. Ο λόγος είναι η έλλειψη δασκάλων. Αυτό όμως ήταν αναμενόμενο.

Μέχρι να καλυφθούν όλες οι θέσεις, θα χρειαστεί ακόμη πολύς καιρός, παραδέχθηκε προ μηνών η υπουργός Παιδείας του κρατιδίου Σίλβια Λέρμαν: «Ποια θα ήταν η εναλλακτική επιλογή; Δεν μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε προσωπικό χωρίς να γνωρίζουμε εάν θα υπάρχει τελικά το μάθημα». Καταρχήν έπρεπε να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει αρκετά η εισαγωγή του μαθήματος στα σχολεία. Κατά την νέα σχολική χρονιά που ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα πράγματα αναμένεται να είναι καλύτερα. Εντούτοις η εκπαίδευση των δασκάλων στα γερμανικά πανεπιστήμια μόλις ξεκίνησε. Οι πρώτοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Μίνστερ δεν αναμένονται πριν το 2017.

Ο Χουσεΐν Σετίν διδάσκει σε παιδιά της δεύτερης τάξης. Ο ίδιος σπούδασε θεολογία και φιλολογία στην Τουρκία και από το 1999 συμμετείχε σε διάφορα πιλοτικά προγράμματα. Οι γνώσεις των μαθητών του για το Ισλάμ εξαρτώνται συνήθως από το εάν και σε ποιο βαθμό επισκέπτονταν μαθήματα σε κάποιο τζαμί. Εξαρτάται όμως και από τη χώρα καταγωγής τους, όπως λέει: «Η δουλειά μας είναι να ενώσουμε αυτές τις διαφορετικές γνώσεις και να διορθώσουμε τυχόν λανθασμένες πληροφορίες».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ολόκληρο το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle εδώ. Ένα καλό μάθημα για τους Έλληνες πολιτικούς που διστάζουν να προσεγγίσουν έστω και στοιχειωδώς τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.