Ο...φίλος Βλαδίμηρος βάζει χέρι σε όσους Ρώσους επενδύουν στην Ελλάδα

24.8.13

Ενστάσεις για την επιλογή Ρώσων επιχειρηματιών να επενδύσουν στην Ελλάδα αντί στη χώρα τους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας  σε διευρυμένη σύσκεψη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας του Ροστόφ, απ' όπου κατάγεται και αναπτύσσει μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.

«Πρέπει να ερευνήσουμε, γιατί επενδυτές και δικοί μας και ξένοι επενδύουν αρκετά μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εδώ», ανέφερε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για να συμπληρώσει με νόημα: «Ορισμένοι συνάδελφοι, που είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό, αλλά...


...δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι, που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό».

«Μεταξύ άλλων με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα», σημείωσε στην παρέμβασή του, χωρίς να κατονομάσει κάποιον επιχειρηματία.

«Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά προβλήματα υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, ας πούμε, από την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό; Μπορεί η ρίζα του προβλήματος να είναι αυτό, που οι επιχειρηματίες ονομάζουν συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού;» παρατήρησε ο Ρώσος πρόεδρος, ζητώντας από τους παριστάμενους να συζητήσουν εκτενώς τις ελλείψεις, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής αυτής του ρωσικού Νότου.

 Την ενόχλησή της εξέφρασε η Αθήνα για τις παραινέσεις Πούτιν σε Ρώσους επενδυτές να μην επενδύουν σε μία «προφανώς προβληματική χώρα» όπως η Ελλάδα. Ασφαλώς και υπάρχει ενόχληση ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Αυτό έλειπε, ανέφερε χαρακτηριστικά, να θεωρούμε μειονέκτημα, ότι η Ελλάδα, μετά από τόσες θυσίες του λαού της έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις πρόσθετε η ίδια πηγή.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Είναι η 2η φορά μέσα σε λίγους μήνες που ξευτιλίζονται όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχουν λύσεις για την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Θυμίζω ότι η Ρωσία πριν από μερικούς μήνες αρνήθηκε να προσφέρει λύση και στην Κύπρο η οποία επιχείρησε να λάβει κάποιο μεγάλο δάνειο.