Ορθώς δεν αντέδρασε ο Αρκτούρος στη δωρεά του Νίκου Μιχαλολιάκου

14.8.13

Το ποσό των 5.000 ευρώ στο λογαριασμό στήριξης του Αρκτούρου κατέθεσε ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, γεγονός που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στo Facebook και στο Twitter με αρκετούς χρήστες να ζητούν από την οργάνωση να μην αποδεχθεί τα χρήματα.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο Αρκτούρος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διανύει σήμερα την πιο δύσκολη περίοδο της λειτουργίας του. Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνε ανοικτό...


...κάλεσμα σε πολίτες, ιδιωτικές εταιρείες, οργανισμούς και φορείς που λειτουργούν νόμιμα για οικονομική υποστήριξη προκειμένου να συνεχίσει τις δράσεις του. Η ανταπόκριση υπήρξε συγκινητική και μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια διάσωσης του πολύχρονου έργου και των περιβαλλοντικών κατακτήσεων. 

Στα 21 χρόνια λειτουργίας του ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δεν συνδέθηκε ούτε συντάχθηκε με καμία πολιτική ιδεολογία. Δεν συμμετείχε σε καμία εκδήλωση πολιτικού κόμματος ή σχηματισμού. Σταθερή ιδεολογία του είναι η προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα που σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία. Τέλος, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παραμένοντας πιστός όλα αυτά τα χρόνια στις αρχές του, συνεχιζει με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια τη διαχείριση στα οικονομικά της οργάνωσης. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ χρειάζεται την υποστήριξη σας για να συνεχίσει το πολύτιμο έργο του. Σας περιμένει δίπλα του.

Συμπληρωματικά, στο επίσημο λογαριασμό της οργάνωσης στο Twitter διευκρινίστηκε το εξής:


Πράγματι, οι αντιδράσεις είναι εύλογες, αναζητώ όμως τις αρχές στις οποίες στηρίζονται, καθώς το περιστατικό δεν μπορεί να αξιολογηθεί μεμονωμένα. Αναζητώ λοιπόν μια αρχή, δηλαδή τον αξιολογικό κανόνα, στην επιχειρηματολογία κατά του Αρκτούρου.

Θα πρέπει να μην αποδέχεται τις δωρεές από νεοναζί; Από άλλα κόμματα μπορεί να τις αποδέχεται; Από μεμονωμένους ψηφοφόρους ή στελέχη της Χρυσής Αυγής μπορεί να δέχεται χρήματα; Θα πρέπει να καθιερωθεί κάποια διαδικασία ελέγχου των πολιτικών φρονημάτων των υποψήφιων δωρητών; Από τη στιγμή που οι δωρεές κατατίθενται χωρίς έγκριση, θα ζητούσαμε αντίστοιχα από τον Αρκτούρου να επιστρέψει τα χρήματα κάποιου δωρητή που αποδείχθηκε ότι βίαζε συστηματικά την κόρη του;

Πριν λοιπόν κρίνουμε την επιλογή του Αρκτούρου, την οποία θεωρώ αναπόφευκτη, θα πρέπει να ορίσουμε τι ακριβώς είναι αυτό που ζητάμε ή απαιτούμε να ισχύει στη στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών. Το να πεις «όχι στα λεφτά της Χρυσής Αυγής» είναι εύκολο, το να απαντήσεις όμως συνολικά δεν είναι το ίδιο απλό.

Προσωπικά, θεωρώ ότι ο Αρκτούρος ορθώς δεν αντιμετώπισε με τρόπο εξαιρετικό τη συγκεκριμένη δωρεά, από τη στιγμή που αυτή κατατέθηκε με τρόπο συμβατικό όπως οποιαδήποτε άλλη. Θα ήταν τελείως διαφορετικό να είχε αποδεχθεί επίσημα μια δωρεά του κόμματος Χρυσή Αυγή, εκτός διαδικασίας.