Παλιά η συζήτηση για το σεισμόσημο, εκτός τόπου και χρόνου οι δημοσιογραφικές υπερβολές

21.8.13

Παρακολουθώ από χθες έκπληκτος την επικοινωνιακή διαπόμπευση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη για το περίφημο «σεισμόσημο», αποκορύφωμα της οποίας είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της «εφημερίδας» Δημοκρατία.

Ο υπουργός κατηγορείται ότι άλλα είπε χθες το πρωί σε εκπομπή του Μega κι άλλα στη συνέχεια μέσω επίσημης ανακοίνωσης του. Πράγματι, άλλα είπε γιατί άλλα τον ρώτησαν.

Το «σεισμόσημο» δεν είναι μια καινούρια ιστορία, την γνωρίζουν όλοι οι...



...αρμόδιοι υπουργοί που έχουν περάσει από αυτή τη θέση από το 2000 μέχρι σήμερα.

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί, όπως διαβάζω εδώ, ότι η υποχρεωτική ασφάλιση σπιτιών είναι διαδεδομένη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει άλλωστε αυξημένη ασφαλιστική συνείδηση ενώ ακόμη και χώρες όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η FYROM, η Βουλγαρία έχουν προχωρήσει στη δημιουργία αντίστοιχων ταμείων, που αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.

Το 2000, με αφορμή τον μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας, η σχετική συζήτηση άνοιξε και στην Ελλάδα από το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ το οποίο προχώρησε στη σύνταξη νομοσχεδίου που προέβλεπε ένα μεικτό σχήμα, σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργούσε δημόσιος φορέας για την ασφάλιση ακινήτων έως 130 τετραγωνικά. Για μεγαλύτερα κτίρια ή για αυξημένες παροχές προβλεπόταν πρόσθετη ασφάλιση σε ιδιωτικό φορέα. Τελικά η πρωτοβουλία όμως κόλλησε λόγω αντιρρήσεων των ιδιοκτητών και δεν έφτασε ποτέ μέχρι τη Βουλή.

Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση έχει αναθερμανθεί, ειδικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 που ανάγκασαν το Δημόσιο να καταβάλει υψηλές αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται.

Αν λοιπόν δείτε το απόσπασμα από τη χθεσινή εκπομπή του Mega, θα παρατηρήσετε ότι οι δημοσιογράφοι ρωτούν τον υπουργό Περιβάλλοντος γενικά και αόριστα για το σεισμόσημο κι όχι συγκεκριμένα για το δημοσίευμα που το παρουσίαζε ως απαίτηση της Τρόικας. Αν επίσης προσέξετε την απάντηση Μανιάτη, θα παρατηρήσετε ότι ο ίδιος απαντά γενικά, δηλώνει επί της αρχής θετικός με μια τέτοια ρύθμιση αλλά δηλώνει ότι η συζήτησή δεν αφορά το άμεσο μέλλον αλλά ότι απλώς είναι κάτι που πρέπει να γίνει για να μην τρέχει πάντοτε κατόπιν εορτής το Δημόσιο.

Όλα όσα ακολούθησαν είναι σχιζοφρενικά. Η δήλωση αυτή συσχετίστηκε κακώς με ένα ρεπορτάζ του Έθνους, παρουσιάστηκε ως πρόταση άμεσης εφαρμογής της Τρόικας και όταν όλο αυτό το επικοινωνιακό χάος διαψεύστηκε από τον Μανιάτη, μετά έφταιγε ο...Μανιάτης.

Είναι σαν να είπε κάποιος ότι «καλό είναι να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα την κατασκευή διαστημοπλοίου στο μέλλον» και να έγραψαν τα ΜΜΕ «βάζουν αύριο φόρο για να κάνουν βόλτα στο φεγγάρι».

Υ.Γ Πλάκα έχει πάντως που την πλήρωσε ο Μανιάτης κι όχι ο Στουρνάρας ο οποίος είναι αρμόδιος να συνομιλεί με την Τρόικα για τα έσοδα.