1.700 νοικυκυριά συγκέντρωσαν 1,3 εκατ. ευρώ σε 13 ώρες και αγόρασαν μια ανεμογεννήτρια

26.9.13

Ρεκόρ χρηματοδότησης από το πλήθος (crowdfunding) κατέρριψε η προσφορά μιας ανεμογεννήτριας από ολλανδική εταιρεία. 1.700 νοικοκυριά συγκέντρωσαν περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις 13 ώρες, αγοράζοντας την ανεμογεννήτρια και την παραγωγή της για τα επόμενα 12 χρόνια.

Καθεμία από τις 6.648 μετοχές αντιστοιχεί σε 500 kWh καθαρού ηλεκτρικού ρεύματος το χρόνο από μια ανεμογεννήτρια V80 της...



...Vestas, ισχύος 2MW, η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη στο Κούλεμποργκ, στην κεντρική Ολλανδία. Κάθε νοικοκυριό αγόρασε μία ή περισσότερες μετοχές.

«Μας πήρε 4,5 μήνες να βρούμε 5.200 νοικοκυριά που θα αγόραζαν 20.000 μετοχές σε δύο ανεμογεννήτριες. Αυτή τη φορά χρειαστήκαμε λίγες ώρες», δήλωσε ο ιδρυτής της WindCentrale Χαρμ Ρέιτσμα. «Πιστεύαμε ότι θα γνώριζε επιτυχία, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε τόσο ενθουσιώδη ανταπόκριση. Δείχνει ότι ο κόσμος πραγματικά θέλει την ανανεώσιμη ενέργεια.»
(...)
Οι μέτοχοι πλήρωσαν από 200 ευρώ για το μερίδιό τους και θα πρέπει επίσης να καταβάλλουν 23 ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση της ανεμογεννήτριας, ενώ μέσω μιας εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν την ταχύτητα των ανέμων ή τα επίπεδα παραγωγής.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Όσο εμείς ακόμα συζητάμε αν υπάρχει καλή και κακή βία, ο κόσμος γύρω μας προχωρά και προοδεύει.

Στην Ολλανδία αγοράζουν οι ίδιοι κάτοικοι ανεμογεννήτριες και στη Σαντορίνη το 2013 δεν μπορεί η ΔΕΗ ούτε με πρωτόγονους τρόπους να ικανοποιήσει τη θερινή αυξημένη ζήτηση. Έχουμε μείνει πολύ πίσω και δεν βλέπω να μας προτείνει και κανείς να πάμε μπροστά.