Γιούνκερ: Με ανησυχεί ιδιαίτερα ο λαϊκισμός της Δεξιάς που αναπτύσσεται στον ευρωπαϊκό Βορρά

30.9.13


«Πρέπει κανείς να ξέρει να σιωπά» είναι η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ερωτηθείς αν θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, σε συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα L' Écho.


Ερωτηθείς σχετικά με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών αλλά και αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην Ε.Ε. με αφορμή το κόμμα AFT (Εναλλακτική για τη Γερμανία), στη Γερμανία ο Γιουνκέρ σχολιάζει ότι:

«Ο λαϊκισμός της δεξιάς που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα του βορρά είναι ένα ζήτημα που με ανησυχεί ιδιαίτερα. Στη Γερμανία όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν πρέπει να κάνουμε λάθος βλέποντας μόνο το ποσοστό που συγκέντρωσε το AFT. Αυτό το κόμμα είναι κάτι που μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο. Πρέπει όμως να αντλήσουμε διδάγματα από τις γερμανικές εκλογές. Υπάρχει ένα πραγματικό έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών της Ευρώπης για όλες τις πολιτικές μας.

Δεν υπερασπιζόμαστε ποτέ την υπόθεση της εισαγωγής του ευρώ και περιοριζόμαστε να λέμε ότι το ευρώ είναι σημαντικό και ότι έχουμε όλοι ωφεληθεί από αυτό. Φανταστείτε όμως τις συνέπειες που θα υπήρχαν σήμερα εάν είχαμε κρατήσει τα εθνικά μας νομίσματα. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, όταν σημειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ ή ακόμα και πρόσφατα κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία, τι θα είχαν απογίνει τα εθνικά μας νομίσματα; Θα βλέπαμε μία θεαματική άνοδο του γερμανικού μάρκου αλλά για παράδειγμα το βελγο-λουξεμβουργιανό φράγκο θα είχε βυθιστεί. Αν λάβουμε υπόψη μας τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας, θα είχε δημιουργηθεί στην Ευρώπη ένα τεράστιο χάος, ένας ενδοευρωπαϊκός νομισματικός πόλεμος».

Πηγή: Έθνος

Σχόλιο Παραπολιτικής: Το κακό επίπεδο των ελληνικών ΜΜΕ έχει στερήσει από τους πολίτες μια ουσιαστική κριτική στις τεράστιες ευθύνες της συντηρητικής Ευρώπης στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης, κομμάτι της οποίας είναι και η ελληνική.

Δυστυχώς, λείπει πολύ από τις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.