Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM): Δεν είμαι πεπεισμένος ότι είναι αναγκαία η περικοπή του ελληνικού χρέους

27.9.13


Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και η μείωση των επιτοκίων τους αποτελούν έμμεσο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αμφισβητεί ότι χρειάζεται μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι το τελευταίο δεν λαμβάνει υπόψη στην ανάλυσή του την εξόφληση των δανείων της Ελλάδας μετά από 30 χρόνια και με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Ερωτηθείς, αν ο ESM...



...μπορεί να καταγράψει κεφαλαιακές ζημιές για τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, απάντησε: «Όχι. Ακούω ότι υπάρχει μία ευρεία συζήτηση για το θέμα της περικοπής του χρέους. Δεν είναι πεπεισμένος ότι αυτή είναι αναγκαία».

«Από την οπτική της Ελλάδας, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο στοιχείο επιδότησης στη χρηματοδότηση που παρέχουμε, χωρίς δημοσιονομικό κόστος για τις χώρες - μέλη μας, ασφαλώς. Αυτή προκύπτει από τις μακρές περιόδους λήξης, τα χαμηλά επιτόκια και το γεγονός ότι υπήρξε ακόμη και αναστολή σε κάποιες πληρωμές τόκων - έχουμε την αναστολή πληρωμής τόκων για δέκα χρόνια, ως μέρος του δεύτερου προγράμματος. Αν τα αθροίσετε όλα αυτά, πρόκειται για ένα τεράστιο στοιχείο επιδότησης. Και αυτό είναι οικονομικά ισοδύναμο με ένα κούρεμα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να δουν το θέμα με αυτό τον τρόπο» πρόσθεσε.

Πηγή: In.gr

Σχόλιο Παραπολιτικής: Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δήλωση, η οποία γι'αυτό ακριβώς τον λόγο αναμένεται να υποτιμηθεί από τα ελληνικά ΜΜΕ κι απο τα ελληνικά κόμματα. Σε λίγους μήνες, θα αναζητούμε πάντως εδώ τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα προκύψουν.