Όχι στις θεσμικές εκπτώσεις στην εκλογή των μελών της ΕΕΤΤ

16.9.13

Και ενώ η θητεία της παρούσας Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ήδη λήξει από τις 3 Σεπτεμβρίου 2013, χωρίς να έχει ανακοινωθεί η νέα της σύνθεση, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοϊδης εισηγείται στο κοινοβούλιο την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου, Αντιπροέδρων και μελών της Ολομέλειας της ανεξάρτητης αρχής. Η πρόταση του Υπουργού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θεσμική έκπτωση, αφού σύμφωνα με το άρθρο 124 του σχεδίου νόμου "Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών - Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις", αλλάζει (για τρίτη φορά) η εκλογή των μελών της Ολομέλειας και επιστρέφει το καθεστώς του διορισμού τους από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του...



...αρμόδιου Υπουργού. Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου προβλέπει τον διορισμό του Προέδρου και των Αντιπροέδρων από το Υπουργικό Συμβούλιο και τον διορισμό των υπολοίπων μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής κατευθείαν από τον ίδιο τον Υπουργό, χωρίς άλλες διαδικασίες.

Η αλλαγή αυτή έρχεται να ανατρέψει τον νόμο πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες 4070/2012, όπου επαναφέρθηκε η εκλογή των μελών από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κάτι που μεταφράζεται σε διακομματική συναίνεση και όχι σε επιλογή προσώπων από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Είναι μάλλον σαφές πως η διακομματική επιλογή ήταν σαφέστατα πιο πρόσφορη και κατάλληλη μέθοδος για μία ανεξάρτητη αρχή, όπως η ΕΕΤΤ, σε σύγκριση με τον ευθύ διορισμό προσώπων από τον ίδιο τον αρμόδιο Υπουργό, χωρίς απολύτως κανένα κριτήριο ή απαίτηση προσόντων.

Είναι λοιπόν σαφές πως όχι μόνο η ΕΕΤΤ δεν έχει καμία προϋπόθεση να σταθεί ως ανεξάρτητη (από την πολιτική εξουσία) αρχή αλλά και πως οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν την Ολομέλεια δεν θα είναι απαραίτητα γνώστες των περίπλοκων και εξεζητημένων ρυθμιστικών θεμάτων.

Πηγή: Adsl.gr

Σχόλιο Παραπολιτικής: Νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφθεί ξανά το επιτελείο του κ. Χρυσοχοϊδη τη συγκεκριμένη αλλαγή. Θα είναι παράδοξο να εμφανισθεί ο Χρυσοχοϊδης ως αυτός που άλλαξε προς το χειρότερο μια δημοκρατική διαδικασία που καθιέρωσε ο...Μάκης Βορίδης.