Το πλεονέκτημα της Μέρκελ

24.9.13

Τον Απρίλιο που μας πέρασε, βρέθηκα στις Βρυξέλλες μαζί με αρκετούς νέους Έλληνες δημοσιογράφους και μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε με αρκετούς ευρωβουλευτές και αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Εκτός των άλλων, είχαμε λίγο χρόνο για να θέσουμε ερωτήσεις και στον Χάνες Σβόμποντα, τον πρόεδρο της ομάδας των...

...Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο. Είχα γράψει τότε ένα σχετικό άρθρο με τον τίτλο «Μια πολύ-πολύ αμήχανη Κεντροαριστερά», ρίξτε του μια σύντομη ματιά.

Προχθές, η Άγκελα Μέρκελ θριάμβευσε στις γερμανικές εκλογές, φτάνοντας μια ανάσα από την αυτοδυναμία. Το SPD, το κόμμα της Κεντροαριστεράς, δεν κατάφερε να πείσει κι αυτό είχε διαφανεί εδώ και καιρό. Πρότεινε έναν μέτριο υποψήφιο για την Καγκελαρία κι απέτυχε να διαφοροποιηθεί από την πολιτική λιτότητας των Συντηρητικών. Σας θυμίζει τίποτα;

Κατά τη γνώμη μου, η Μέρκελ κέρδισε γιατί έπεισε, γιατί δημιούργησε στους ψηφοφόρους τους μια μεγάλη ασφάλεια για το τι σκοπεύει να κάνει. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Μέρκελ τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη είναι ότι διαθέτει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ανεξάρτητα αν μας αρέσει αυτό ή όχι. Ψηφίζοντας τη Μέρκελ, ήξεραν τι έπαιρναν. Ψηφίζοντας το SPD, ήξεραν ότι θα χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν λίγο ακόμα για να μάθουν τι ακριβώς...ψήφισαν.

Όλα αυτά τα χρόνια η Μέρκελ προτείνει σε όλους μας ένα συγκεκριμένο σχέδιο, αυτό της λιτότητας. Στους περισσότερους δεν αρέσει αλλά κανείς δεν έχει καταφέρει να προτείνει κάτι άλλο που να μην είναι ασαφές. Στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες πάντα θέλουν να ξέρουν τι τους περιμένει, δεν είναι τρελοί που δεν ψηφίζουν κάτι άλλο...