Η μη προσωρινή κράτηση των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής και ο Ν.4055/12

2.10.13

Με το νόμο 4055 του 2012 τροποποιήθηκε το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) κι εκτός των άλλων προστέθηκε το εδάφιο που βλέπετε στη διπλανή εικόνα.

Με τη νέα ρύθμιση, μπορεί να επιβληθεί προσωρινή κράτηση εάν συγκεκριμένα αποδιδόμενα εγκλήματα στον κατηγορούμενο τελέστηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.


Φαίνεται λοιπόν ότι οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής όχι απλώς δεν θεωρήθηκαν ύποπτοι φυγής αλλά ταυτόχρονα ανακριτής και εισαγγελέας δεν θεώρησαν πολύ πιθανό να διαπράξουν άλλα εγκλήματα, παρόλο που στο κατηγορητήριο η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται ως ενεργή εγκληματική οργάνωση.

Ενδέχεται λοιπόν η πραγματικά σημαντική είδηση της ημέρας να είναι η έμμεση αποδοκιμασία του κατηγορητήριου κι όχι τόσο το ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι βουλευτές, κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι αθώοι ή όχι.

Φαντάζομαι ότι αν κάποιος έχει πειστεί ότι ευσταθούν οι κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, δεν αποφασίζει με τέτοια ευκολία ότι τα πιθανά μέλη της δεν είναι ύποπτα για την τέλεση και νέων εγκλημάτων.