Παραθέτω ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον απόσπασμα από τη σημερινή συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη στον Real Fm και την Κάτι Μακρή
Κατέθεσα χθες τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της συζήτησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Τι κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή; Κατέθεσε ένα προσχέδιο που λέει ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα νέο μέτρο. Αυτό είναι το προσχέδιο. Και είπα: «επειδή, το υπουργείο Οικονομικών, αυτό το προσχέδιο, που ουσιαστικά προετοιμάζει το δρόμο για τον προϋπολογισμό, δεν το έχει συζητήσει με την τρόικα, δεν το έχει συμφωνήσει με την τρόικα, θα πρέπει στις συζητήσεις που θα κάνει να παρουσιάσει και να τεκμηριώσει τις απόψεις του, ότι δε χρειάζεται να ληφθεί κανένα επιπρόσθετο νέο μέτρο».
Τονίζω το «επιπρόσθετο», διότι υπάρχουν μέτρα που έχουν ψηφισθεί και θα τεθούν σε εφαρμογή για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2014. Δεν αναφέρομαι, λοιπόν, σε μέτρα που έχουν ψηφισθεί ή όπως είναι για παράδειγμα ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας που ούτως ή άλλως θα ψηφισθεί τώρα, αναφέρομαι σε νέα μέτρα. Έχει λοιπόν υποχρέωση, το υπουργείο Οικονομικών, η Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί κατά ένα τέτοιο τρόπο ώστε οι δηλώσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει από το σύνολο της κυβέρνησης ότι το 2014, δε θα επιβληθούν νέα μέτρα, να βρει και ένα πρακτικό αντίκρισμα. Να μην κάνουμε δηλαδή δηλώσεις αλλά να έχουμε ένα πρακτικό αντίκρισμα, ότι όντως μέσα από τις διαπραγματεύσεις αυτές θα προκύψει αυτό το αποτέλεσμα..
(...)
Στο βαθμό που η Κυβέρνηση δεν τα έχει συμφωνήσει, δηλαδή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρξουν αντιρρήσεις. Έχω συμμετάσχει κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε πάρα πολλές συζητήσεις με την Τρόικα και οι εκτιμήσεις οι δικές μας δεν συνέπιπταν με τις εκτιμήσεις της Τρόικας. Εάν, λοιπόν, έρθει η Τρόικα και πει ότι «ξέρετε κάτι, εμείς διαφωνούμε με την εκτίμηση τη δική σας, θεωρούμε ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με κάποιες παρεμβάσεις που μπορεί να είναι διαρθρωτικές αλλά μπορεί να είναι και δημοσιονομικές», όπως προηγουμένως πολύ σωστά επισημάνατε, τότε θα πρέπει η Κυβέρνηση να έχει κάνει μία τόσο καλή επεξεργασία, τόσο καλή τεκμηρίωση για να μπορέσει να εξηγήσει ότι πλέον, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας έχει προχωρήσει.
Σχόλιο Παραπολιτικής: Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Σαχινίδη αλλά θέλω να προσθέσω μια απορία μου: μήπως η κυβέρνηση θέλει να διατυπωθούν αντιρρήσεις από την Τρόικα;