Απάντηση ΠΑΣΟΚ σε Realnews: Κινούμαστε στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας

30.11.13

Παραθέτω τη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με αυτό το πρωτοσέλιδο της αυριανής Realnews:

Με αφορμή το βασικό πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας Real Νews (σύμφωνα με τις χαρακτηριστικές διατυπώσεις του οποίου «απασφάλισε ο Βενιζέλος και βάζει φωτιά στην διαπραγμάτευση -υπό το βάρος της δημοσκοπικής κατάρρευσης του  ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε σκλήρυνση στάσης στα θέματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων»), το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ -σεβόμενο απολύτως το δικαίωμα κάθε μέσου ενημέρωσης και κάθε πολίτη στην αξιολόγηση και τον σχολιασμό της στάσης κομμάτων και πολιτικών προσώπων- επισημαίνει και υπενθυμίζει τα εξής:


Πρώτον, αν κριτήριο του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του ήταν η δημοσκοπική προστασία του κόμματος και η αποφυγή του  εκλογικού κόστους, δεν θα υπήρχε σήμερα μια Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν θα υπήρχε ελληνικό τραπεζικό σύστημα και προστασία των καταθέσεων.
Δεν θα υπήρχαν τα  δημοσιονομικά επιτεύγματα του πρωτογενούς πλεονάσματος και της δραστικής περικοπής του δημοσίου χρέους για τα οποία πολλοί τώρα υπερηφανεύονται.
Δεν θα αναλάμβανε ο Ευ. Βενιζέλος την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011, αλλά θα «προστάτευε» τη δημοφιλία του.
Δεν θα υπήρχε κυβερνητική σταθερότητα και καθαρή εθνική στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο, στην οποία προχώρησαν και άλλοι.
Αντιθέτως, οι σκληρές θυσίες που υπέστη και υφίσταται ο λαός  μας θα φαινόντουσαν παράδεισος σε σύγκριση με τις συνέπειες της ασύντακτης χρεοκοπίας, της εξόδου από το ευρώ και της οικονομικής,  πολιτικής και κοινωνικής διάλυσης της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δεν μας ευχαριστούν, αλλά -αλήθεια- ποιον ευχαριστούν άραγε ως γενική τάση και ανεξάρτητα από την τεχνική τεκμηρίωση και την ποιότητα κάθε μιάς από αυτές;

Δεύτερον, η επώδυνη στήριξη αυτής της μόνης ασφαλούς εθνικής στρατηγικής συνοδευόταν και συνοδεύεται πάντα από την ανάγκη για σοβαρή και σκληρή διαπραγμάτευση με μια Ευρώπη συντηρητική και μονοδιάστατη στις προσεγγίσεις της και ένα ΔΝΤ που δεν έχει ισορροπήσει πότε ούτε ως προς τις αναλύσεις και τις μεθόδους του, ούτε ως προ τη δύσκολη σχέση του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτά όμως δεν μπορούν να στρέφονται κατά της Ελλάδας, να οδηγούν σε υποτίμηση των θυσιών του ελληνικού  λαού, να ανακυκλώνουν ιδεοληπτικά λάθη που εμποδίζουν την Ευρωζώνη να βγει οριστικά από τη κρίση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ως Υπουργός Οικονομικών και ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικός εταίρος ακολούθησε πάντα τη γραμμή της αξιοπρεπούς και τεκμηριωμένης διαπραγμάτευσης.

Έτσι φτάσαμε στο ισχύον δεύτερο πρόγραμμα, στο δάνειο των 250 δισ. ευρώ, στο κούρεμα του δημοσίου χρέους κατά  135 δισ. ευρώ, κατά 65 % του  ΑΕΠ, στη δυνατότητα να μιλάει σήμερα η Ελλάδα για δημοσιονομικά επιτεύγματα.

Έτσι θα φτάσουμε και τώρα σε συμφωνία χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και χωρίς περιττή, άδικη και ανόητη σκληρότητα κατά των φτωχών και μεσαίων ελληνικών οικογενειών.Έτσι θα φτάσουμε στην έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση προς μεγάλη θλίψη αυτών που επενδύουν πολιτικά και επιχειρηματικά στο αδιέξοδο και τη καταστροφή. Υπεύθυνη στάση δεν είναι ούτε η επαμφοτερίζουσα, ούτε η έμφοβη στάση. Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται υποδείξεις ούτε από όψιμους «φιλομνημονιακούς» που θέλουν να ξεχάσουν τις αντιμνημονιακές τους κορώνες, ούτε από γιαλαντζί «αντιμνημονιακούς» που τρέμουν μη τυχόν και υπάρξει τριβή με την τρόικα!

Τρίτον, στα κοινωνικά ευαίσθητα θέματα της προστασίας της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού από πλειστηριασμό και των ομαδικών απολύσεων μετά τις ριζικές αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας, το ΠΑΣΟΚ κινείται στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που διέπει την κυβέρνηση συνεργασίας και των σχετικών  ταυτόσημων  δηλώσεων του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.