Επικίνδυνοι οι Παραολυμπιονίκες για τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας;

8.11.13


Oι Παραολυμπιονίκες Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και Μάκης Καλαράς ‒και οι δυο με κινητικά προβλήματα‒ θέλησαν να συμμετάσχουν συμβολικά στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας με χειρήλατο αμαξίδιο. Η απάντηση που έλαβαν ήταν απαξιωτική, όπως καταγγέλλουν.

Οι δύο αναγνωρισμένοι αθλητές –αμφότεροι με κινητικά προβλήματα‒ εκδήλωσαν πριν από λίγες μέρες το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν συμβολικά στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, εκπροσωπώντας το σύλλογο ατόμων με κινητικά προβλήματα «Περπατώ».

Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης (ασημένιος Παραολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας) μας δήλωσε: «Τηλεφώνησα, εκπρόθεσμα είναι η αλήθεια, στη διοργανώτρια αρχή και εξέφρασα την επιθυμία, τόσο τη δική μου όσο και του Μάκη, να εκπροσωπήσουμε μια ομάδα συμπολιτών μας, τους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες, προάγοντας έτσι και την πεποίθηση ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένας ανοιχτός αγώνας για όλους τους Έλληνες στην πράξη και όχι μονάχα στα διαφημιστικά σποτ. Η απάντηση που έλαβα αρχικά από έναν τεχνικό σύμβουλο ήταν ότι δεν προβλέπεται κατηγορία για χειρήλατα αμαξίδια διότι δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια τόσο τη δική μας όσο και των υπόλοιπων αρτιμελών συμμετεχόντων. Του εξήγησα ότι η συμμετοχή μας είναι καθαρά συμβολική και ότι θα μπορούσαν να μας τοποθετήσουν στο τέλος ώστε να μην είμαστε σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, και πως επίσης έχουμε συμμετάσχει ξανά σε μαραθωνίους: δυο φορές στο Νυχτερινό Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και μια στο Μαραθώνιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Επειδή σας άφησαν να συμμετάσχετε σε κανά δυο πανηγυράκια, δεν σημαίνει ότι θα σας αφήσουμε και εδώ», μου απάντησε. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Του υπενθύμισα ότι είμαστε δυο αναγνωρισμένοι Παραολυμπιονίκες και ότι θα ήταν θετικό για τον αγώνα να δει ο κόσμος δύο παιδιά με καροτσάκι να τερματίζουν μέσα στο Καλλιμάρμαρο. Εκείνος όμως συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος. «Κύριέ μου, εσείς μπορείτε να θέλετε να τρέξετε κρατώντας μια βόμβα, πρέπει να σας δεχτούμε; Σας εξηγώ ότι μπορεί να είστε επικίνδυνος για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες». Έκλεισα το τηλέφωνο απογοητευμένος –δεν υπήρχε λόγος να του εξηγήσω ότι τα χειρήλατα αμαξίδια δεν είναι βόμβες για τους υπόλοιπους ανθρώπους», υποστηρίζει.

Ένα πικρό όσο όμως και σημαντικό θέμα στο Andro.gr εδώ.