Δραγασάκης: Θα κάνουμε για το χρέος αυτό που προτείνει το ΔΝΤ για όλον τον κόσμο

9.11.13

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Σαμαρά:

(...)Μας ρωτάνε πώς εμείς θα ακυρώσουμε τα μνημόνια. Μα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα ακυρώσουμε εμείς τα μνημόνια. Ο λαός θα τα ακυρώσει με την ψήφο του και η Κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει, θα υλοποιήσει τη θέληση του λαού.

Εμείς δεχόμαστε τη συνέχεια του ελληνικού κράτους, αλλά όχι τη συνέχεια της πολιτικής. Όλα τα κράτη αλλάζουν πολιτική. Η πολιτική Ομπάμα είναι διαφορετική από την πολιτική Μπους. Η πολιτική της κάθε κυβέρνησης είναι διαφορετική από την προηγούμενη.

Βουλή που ψηφίζει νόμους, ακυρώνει και νόμους. Αυτό είναι το δόγμα το δικό μας. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε υπεύθυνα, δημοκρατικά πώς θα ακυρώσει η Βουλή ένα νόμο, τον οποίο η ίδια ψήφισε.

Δεύτερον: Τι θα κάνουμε με το χρέος; Το αυτονόητο. Αυτό που προτείνει το Διεθνές Ταμείο για όλο τον κόσμο. Τα είπε και προχθές σε μια έκθεσή του, μιλώντας γενικά. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ή θα διαγράψεις χρέος ή θα βάλεις φόρο στην περιουσία ή θα έχεις πληθωριστική ανάπτυξη. Και δεν τις λέμε μόνο εδώ. Τις λέμε και σε εκείνους, όποτε τους βλέπουμε. Τις λέμε δημόσια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διγλωσσία.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Είχα καταλάβει ότι το ΔΝΤ ήταν για την Αριστερά ο διάβολος, όχι εκείνος ο οργανισμός που έχει δίκιο για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Νόμιζα ότι ήθελαν το κακό μας κι ότι ήταν καλύτερα να είχαμε γίνει Αργεντινή. Τι άλλαξε;